Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, γιορτή της Όσιας Δομνίκης, γιορτή που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στις παντρεμένες γυναίκες
Η γιορτή της μπάμπως, ημέρα της Γυναικοκρατίας, τιμήθηκε και φέτος σε πολλά χωριά του Nομού Σερρών
Στη Μονοκκλησιά, στην Νέα Πέτρα, στην Άνω Καμήλα, στην Λειβαδιά η ημέρα ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες με τους άντρες να έχουν αναλάβει το νοικοκυριό του σπιτιού
Η ημέρα της Γυναικοκρατίας γιορτάσθηκε και φέτος σε χωριά του νομού Σερρών την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, γιορτή της όσιας Δομνίκης, γιορτή που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στις παντρεμένες γυναίκες.
Στη Μονοκκλησιά, στην Νέα Πέτρα ,στην Άνω Καμήλα, στην Λειβαδιά η ημέρα ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες με τους άντρες να έχουν αναλάβει το νοικοκυριό του σπιτιού. Τιμήθηκε η μπάμπω, η γυναίκα που βοήθησε στον τοκετό τις γυναίκες του χωριού. Παλιότερα ονομαζόταν ημέρα της μπάμπως ή βρεξούδια ενώ μεταγενέστερα καθιερώθηκε ως ημέρα της Γυναικοκρατίας. Ο ηλιόλουστος καιρός βοήθησε να επισκεφτούν τα συγκεκριμένα χωριά πολλοί Σερραίοι και όχι μόνο και να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν στα δρώμενα που ετοίμασαν οι διοργανώτριες
Στη Νέα Πέτρα Σερρών
Στη τοπική κοινότητα της Νέας Πέτρας του Δήμου Νέας Ζίχνης, ο Σύλλογος Έγγαμων Γυναικών «Οι αμαζόνες» διοργάνωσαν εκδηλώσεις όπου αναβίωσαν το έθιμο της Μπάμπως. Το έθιμο αναβιώνει από το 1923 στην Νέα Πέτρα Σερρών και το έφεραν οι πρόσφυγες Θρακιώτες από την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης.
Επετειακή η φετινή εκδήλωση καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την αναβίωση του εθίμου στην νέα πατρίδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του δήμου Ν. Ζίχνης και της Κοινωφελούς Επιχείρησης και τελούσε υπό την αιγίδα της Θρακικής Εστίας Ν. Σερρών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.
Στις 8 του Γενάρη, πρωί-πρωί οι γυναίκες με την ιδιότυπη ενδυμασία τους πήγαν στο σπίτι της πιο ηλικιωμένης γυναίκας, της μπάμπως (μπάμπω= γριά ή μαμή), που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο της μέρας, και, αφού τη «έβρεξαν» με βασιλικό, της πρόσφεραν δώρα πετσέτα, σαπούνι, παπούτσια και φυσικά γλυκά. Για να μπορεί να πλένεται, να σκουπίζεται και να τρέχει στα σπίτια όσων είχαν ανάγκη. Η μπάμπω ανταπέδωσε τα κεράσματα και τις ευχές για γονιμότητα και πολλά παιδιά.
Ύστερα την τοποθέτησαν πάνω σε ένα αμάξι, κατάλληλα μετασκευασμένο και στολισμένο. Και την γύρισαν στους δρόμους του χωριού χορεύοντας στο ρυθμό της παραδοσιακής γκάιντας . Ακολούθησε το γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού. Οι θρακιώτικοι χοροί, το «ζουναράδικο» και η «μπαϊντούσκα», πρώτοι και μετά ο συρτός και ο καρσιλαμάς .
Μην τολμήσει κάποιο αντρικό πόδι να παραβιάσει τα σύνορα, που έχουν ορίσει με σχοινί γύρω από την πλατεία! Τον περίμενε κατάβρεγμα μέχρι το κόκαλο.
Άλλες γυναίκες ντυμένες με αντρικές ενδυμασίες ασχολήθηκαν με καθαρά αρρενωπές δουλειές. Παράλληλα οι άντρες στα σπίτια αναγκάστηκαν να κάνουν τις εργασίες του σπιτιού, αφού η νοικοκυρά λείπει για μια μέρα από αυτό.
Η διασκέδαση και το συμπόσιο, συνεχίστηκε το σούρουπο σε αυστηρά περιορισμένο κύκλο των παντρεμένων γυναικών μέχρι τα ξημερώματα της επομένης μακριά από κάθε αδιάκριτο μάτι και χωρίς την αντρική παρουσία.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Λευτέρης Αβραμάκης, Κώστας Μπούμπας, ο δήμαρχος Ν.Ζίχνης Παντελής Μπόζης, ο τέως βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της κοινότητας Ν. Πέτρας Γιώργος Δερέμπεης, ο πρόεδρος της ΠΟΘΣ κ. Αριστείδης Χρυσόπουλος η αντιπρόεδρος της ΠΟΘΣ Μακρίδου Δήμητρα , η υπεύθυνη των νομών Σερρών Δράμας Καβάλας και Κιλκίς της ΠΟΘΣ Χρύσα Ιντούδη και πλήθος κόσμου.
Στη Μονοκκλησιά Σερρών
Στη Τοπική Κοινότητα Μονοκκλησιάς του Δήμου Σερρών, ο Σύλλογος Γυναικών Μονοκκλησιάς «Η ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ», αναβίωσαν το θρακιώτικο έθιμο της μπάμπως. Στις 8 Ιανουαρίου στις 11:00, γυναίκες του χωριού με παραδοσιακές φορεσιές και συνοδεία παραδοσιακής μουσικής περιδιάβηκαν στους δρόμους του χωριού καλώντας όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Στη συνέχεια, στις 13:00μ.μ. αναβίωσαν το έθιμο της μπάμπως στην πλατεία του χωριού, δηλαδή τίμησαν την ηλικιωμένη γυναίκα του χωριού και της πρόσφεραν δώρα. Ακολούθησε παράθεση επίσημου μεσημεριανού γεύματος στους εκπροσώπους της Περιφερειακής, Δημοτικής, Τοπικής και Εκκλησιαστικής Αρχής και κοπή βασιλόπιτας.
Στις 14:00 μ.μ. έγινε παρουσίαση χορευτικών προγραμμάτων από τον φιλοξενούμενο σύλλογο ,την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών « Ο Άγιος Πολύκαρπος» που παρουσίασε χορούς των αλησμόνητων πατρίδων. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παραδοσιακό γλέντι, παραδοσιακά εδέσματα, άφθονο κρασί με πολύ γλέντι μέχρι τα ξημερώματα της επόμενη μέρας.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Λευτέρης Αβραμάκης, Κώστας Μπούμπας, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Χρυσάνθη Παλάζη, η αντιδήμαρχος Σωτηρία Πάνου, δημοτικοί σύμβουλοι ,πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου
Οι ρίζες του εθίμου
Οι ρίζες όμως του εθίμου πρέπει να αναζητηθούν πολύ πιο παλιά και πιθανόν στην αρχαιότητα. Ίσως ξεκίνησε από τη λατρεία κάποιας αρχαίας θεότητας της γονιμότητας. Οι γυναίκες στην αρχαιότητα πρόσφεραν θυσίες στην Γενετυλλίδα, αττική θεότητα της γονιμότητας του τοκετού, η γιορτή που γινόταν προς τιμή της χαρακτηριζόταν ως γιορτή των γυναικών. Το έθιμο αυτό φαίνεται πως πρωτάρχισε με τιμώμενο πρόσωπο τη μαμή, που αποτελούσε αξιόλογο μέλος της κοινωνίας του χωριού, και από έλλειψη μαμής πιθανόν στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων στη Μονοκκλησιά, στη Νέα Πέτρα , Άνω Καμήλα και Λιβαδειά Σερρών τη θέση της πήρε η γεροντότερη γυναίκα του χωριού. Παρόμοια έθιμα με συμμετοχή γυναικών γίνονται και σε άλλα χωριά της Βόρειας κυρίως Ελλάδας.
Δήμητρα Μετόκη. metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.