Ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας και ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Εμμανουήλ Παππά και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, Φάνης Δεδούσης, σε δηλώσεις στη « Σ» κατασκευή της νέας δομής
Δημιουργία – κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά
«Είναι ένα ακόμη βήμα στην αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Η ευθύνη των δήμων απέναντι στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλη και επιβάλει σε όλους μας να ενσκήψουμε σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα και να δώσουμε τις λύσεις που επιζητά», δήλωσε ο Δημήτρης Νότας, δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά
Στην δημιουργία – κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς πρόκειται να προχωρήσει ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά το επόμενο διάστημα καθώς χρηματοδοτείται για αυτό από το Υπουργείο Εσωτερικών με το συνολικό ποσό προϋπολογισμού 389.600,00 €.
Ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, κ. Δημήτρη Νότας σε δηλώσεις στη «Σ», αναφερόμενος στην χρηματοδότηση, τόνισε: «Είναι ένα ακόμη βήμα στην αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Ζήσαμε μια περίοδο κατά την οποία στην οικονομική, την υγειονομική και τώρα ενεργειακή κρίση τα νοικοκυριά δεν μπορούσαν να καλύψουν την οικονομική δαπάνη για την διαβίωση τους. Έτσι δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα» προσθέτοντας πως «Ο Δήμος μας σταθερά τα τελευταία χρόνια δαπανεί ένα μεγάλο ποσό περί τις 50χιλιάδες ευρώ κάθε έτος και σε άριστη συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο του Δήμου Εμμανουήλ Παπά, προσφέρει υπηρεσίες περίθαλψης και ευζωίας στα αδέσποτα του δήμου μας»
«Η χρηματοδότηση όμως αυτή από το υπουργείο Εσωτερικών, από το πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ, μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε σύγχρονες κτιριακές υποδομές για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σκυλιών και γατιών» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει απαλλαγεί από την ασθένεια της λύσσας, μια ασθένεια που απειλεί το ανθρώπινο πληθυσμό και μεταφέρεται από τα αδέσποτα ζώα. Άρα η ευθύνη των δήμων απέναντι στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλη και επιβάλει σε όλους μας να ενσκήψουμε σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα και να δώσουμε τις λύσεις που επιζητά»
«Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάνω από 1800 στειρώσεις, έχουν δεχθεί κτηνιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες περίθαλψης πάνω από 2500 σκυλιά μέσα από την χρηματοδότηση του δήμου και την αγαστή συνεργασία με τον φιλοζωικό. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα αλλά σίγουρα η εικόνα των αδέσποτων βαίνει βελτιούμενη στον δήμο μας» υποστήριξε ο κ. Νότας.
Ο κ. Φάνης Δεδούσης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Εμμανουήλ Παππά και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα δημοτικό καταφύγιο προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων και θα περιλαμβάνει ένα κτίριο που θα φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα, το κτίριο της Διοίκησης και το κτηνιατρείο συν τους αποθηκευτικούς χώρους. «Το δημοτικό καταφύγιο θα κατασκευαστεί σε ένα χώρο όπου ήδη εκεί παραχωρώντας το σημείο στον Φιλοζωικό Σύλλογο Εμμανουήλ Παπά διατηρείται αυτή την στιγμή το δικό του καταφύγιο. Πρόκειται για έναν παλαιό ΧΑΔΑ, αποκαταστημένο ΧΑΔΑ, ανάμεσα στο Χρυσό και στο Άγιο Πνεύμα, απομακρυσμένο από κάποια Κοινότητα και από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα. Εκεί θα κατασκευαστεί το δημοτικό μας καταφύγιο όπου εκεί τα αδέσποτα θα μπορούν να λαμβάνουν την περίθαλψη του κτηνιάτρου και να φιλοξενούνται προσωρινά έως να υιοθετηθούν» ανέφερε ο κ. Δεδούσης.
Ο κ. Δεδούσης ανέφερε ότι το ρεαλιστικό σενάριο είναι σε ενάμιση χρόνο να είναι έτοιμο το δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων, ευελπιστώντας ότι την άνοιξη του 2023 να υπάρχει ανάδοχος και αρχές του 2024 να είναι έτοιμη η δομή.
«Υπάρχουν αδέσποτα στην περιοχή και είναι ένα φαινόμενο που δεν υπολείπεται, μονίμως έχουμε νέα παρουσία αδέσποτων ζώων στα χωριά μας. Εμείς έχουμε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό σύλλογο. Σε πρόσφατη καταγραφή που κάναμε για έναν απολογισμό που ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών –στο οποίο έχει μεταφερθεί η αρμοδιότητα για την διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- καταμετρήσαμε ότι από το 2017 έως σήμερα έχουμε περιθάλψει, έχουμε σημάνει, έχουμε καταχωρήσει περίπου 1800 ζώα, πλέον είμαστε πάνω από τα 1850 ζώα, από αυτά έχουν γίνει 770 υιοθεσίες προς ιδιώτες κηδεμόνες αλλά έχουν γίνει και άλλες 400 υιοθεσίες απευθείας πριν να σημανθούν από το δήμο. Οπότε μιλάμε για 1150 ζώα που έχουμε φροντίσει προς υιοθεσία και πρέπει να υπολογίσουμε επιπλέον 1500 περισυλλογές νεαρών ζώων, κουτάβια, τα οποία δυστυχώς λόγω των πολλών ασθενειών που φέρουν καταλήγουν πριν σημανθούν» σημείωσε ο Φάνης Δεδούσης
Αναφορικά με την εγκατάλειψη ζώων στην περιοχή του δήμου, δήλωσε: «Μεγάλο πρόβλημα αδέσποτων είναι γύρω από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Έχει παρατηρηθεί ότι σε κοινότητες που συνορεύουν με το δήμο Σερρών έχουμε μονίμως εγκαταλείψεις ζώων, χωρίς να υπάρχει κάποια καταγγελία, εμφανίζονται συνεχώς ενήλικα αδέσποτα που σημαίνει ότι είναι εγκαταλείψεις».
Ο δήμος Εμμανουήλ Παππάς θα είναι ο δεύτερος δήμος με καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Ο κ. Δεδούσης αναφορικά με αυτό επεσήμανε : «Πριν την έναρξη του προγράμματος Αργος, όταν ήταν ακόμη το πρόγραμμα Φιλόδημος, στις αρχές του 2020 είχε γίνει μια συνάντηση μετά από πρόσκληση δημάρχου μας και του δημάρχου Σερρών, μια συνάντηση των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και όλων των αρμοδίων για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, όπου συζητήθηκε το θέμα και αναφέρθηκε ότι για να περιορισθεί το πρόβλημα των αδέσποτων θα πρέπει όλοι οι δήμοι να πράξουν ανάλογα των ευθυνών τους. Και έπρεπε όλοι οι δήμοι να καταθέσουν πρόταση στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, και μάλιστα ο κ. Χρυσάφης είχε προσφερθεί να βοηθήσει όσο αφορά στο τεχνικό κομμάτι, να βοηθήσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου Σερρών όποιο δήμο αδυνατούσε να συντάξει φάκελο. Παρόλα αυτά δεν έγιναν καταθέσεις προτάσεων σε εκείνο το πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι, ότι και μεις βλέποντας την επιφυλακτικότητα που είχαν οι άλλοι δήμοι, οι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν συμφώνησαν κατά την πλειοψηφία τους να καταθέσουμε πρόταση στο Φιλόδημος με το σωστό επιχείρημα κατά μία βάση ότι αν δημιουργούσαμε εμείς καταφύγιο θα δημιουργούταν ένας χώρος συγκέντρωσης εγκαταλείψεων αδέσποτων ζώων. Το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο έχει αυστηροποιηθεί πάρα πολύ όσο αφορά την διατήρηση των αδέσποτων και πλέον η διαχείριση θα ελέγχεται κατά την διάρκεια του έτους και όσοι δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους θα ρθουν αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις, πρώτα για τους δήμους με την έλλειψη χρηματοδότησης για τα τρέχοντα και τις δαπάνες που θα έχουν ετησίως και για προσωπικό επίπεδο σε ότι αφορά τις ευθύνες των αρμόδιων».
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.