Την διοργάνωση είχε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, στο ξενοδοχείο Philippos Xenia στις Σέρρες
Πετυχημένη η εκδήλωση «Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ελλάδα 2.0» με ομιλητή τον Θόδωρο Σκυλακάκη
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, παρουσίασε τα προγράμματα του ταμείου ανάκαμψης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσει στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου, από λογιστές- φοροτεχνικούς και επιχειρηματίες
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση « Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ελλάδα 2.0» , το απόγευμα της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2023, στο ξενοδοχείο Philippos Xenia στις Σέρρες, που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου, από λογιστές- φοροτεχνικούς και επιχειρηματίες, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, παρουσίασε τα προγράμματα του ταμείου ανάκαμψης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης λογιστών- φοροτεχνικών και επιχειρήσεων για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που αναδύονται από την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Ομιλητής ήταν επίσης ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του 2ου Π.Τ. Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Θεολόγης Βενέτης και ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.
O κ. Θεολόγης Βενέτης αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε: «Με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργανώνουμε ανοικτές εκδηλώσεις ενημερώσεις, τι είναι αυτό το Ταμείο Ανάκαμψη, τι είναι αυτό το Ελλάδα2.0, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 7 μονάδες μέχρι το 2026».
Ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε : «Είναι η 13η εκδήλωση που διοργανώνουμε. Μεταφέρουμε το μήνυμα της άμεσης ρευστότητας που μπορούν να τύχουν οι επιχειρήσεις που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , κονδύλια που ξεπερνούν τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ και θα πέσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι τον Αύγουστο του 2026 αλλιώς χάνονται. Επομένως λοιπόν γρήγορα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, υπάρχει ένας σκέλος των επιδοτήσεων που είναι άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λείπουν από αυτό το σκέλος οι μεγάλες επιχειρήσεις και από το σκέλος των δανείων πάνω από 12μιση δισεκατομμύρια ευρώ με πρόσβαση για όλες τις επιχειρήσεις με πολύ ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού από 0.35% έως 1-1,2% μεσοσταθμικά, πολύ χαμηλότερα από αυτά που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα και βεβαίως περίοδος αποπληρωμής από εννέα έως έντεκα χρόνια».
«Ευνοϊκοί όροι δανεισμού ,άμεσες επιδοτήσεις ,άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις που είναι το ζητούμενο. Είναι μεγάλα τα οφέλη για τις επιχειρήσεις ,θα αναπτύξουν τις επιχειρήσεις θα επενδύσουν για τις επιχειρήσεις τους, θα αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους. Ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης όλων αυτών των επενδυτικών προτάσεων είναι και η εξέλιξη που θα έχει η επιχείρηση στις θέσεις εργασίας» σημείωσε ο κ. Κόλλιας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του εκτίμησε πως θα φτάνουν μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ οι συμβασιοποιήσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ήδη, έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει άφθονος χώρος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, μέχρι το ύψος των 25-30 δισ. ευρώ σχεδίων, που μπορεί να καλύψει το δανειακό σκέλος του Ταμείου.
Ο κ. Σκυλακάκης κάνοντας λόγο για αλλαγή « οικονομικής πίστας », ανέφερε: «Παρακολουθώντας την ελληνική οικονομία να περνάει πολλές περιπέτειες και να έχει πολλές αδυναμίες σήμερα είναι η πρώτη φορά που είμαι πραγματικά αισιόδοξος για την πορεία των επόμενων ετών .Με την εξαίρεση της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας που είναι ο μοναδικός κίνδυνος που παραμένει, η Ελλάδα μπορεί να πάει πάρα πολύ καλά στα επόμενα χρόνια. Μπορεί κυριολεκτικά μέσα από ένα κύμα επενδύσεων το οποίο έρχεται να αλλάξει οικονομικά πίστα», περιγράφοντας το πέρασμα από τις πολιτικές της υπερφορολόγησης, από την «εχθροπάθεια» προς την επένδυση και τον ιδιώτη επενδυτή και επιχειρηματία της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την αβεβαιότητα που προκάλεσε η περιπέτεια του 2015, που «έδιωχνε» τις επενδύσεις, σε πολιτικές που κάνουν την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις. «Για να έχεις επενδύσεις, πρέπει να έχεις επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν», ανέφερε σημειώνοντας ότι κατά την τελευταία τριετία «η κυβερνητική πολιτική πολλαπλασίασε τα κίνητρα στην οικονομία για δουλειά, παραγωγή και δημιουργία, με αποτέλεσμα να φέρει, ήδη, πολύ μεγάλες, ιδιωτικές επενδύσεις».
Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ανταπεξήλθε στις τρεις κρίσεις, υγειονομική –οικονομική λόγω της πανδημίας, ενεργειακή-πληθωριστική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τουρκική απειλή, που βρέθηκε αντιμέτωπη, σημείωσε: «Μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές (π.χ. φόρος εισοδήματος, φόρος επιχειρήσεων, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.). Καταφέραμε, ταυτόχρονα, λόγω της ανάπτυξης και παρά τις μεγάλες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας να έχουμε μείωση του δημόσιου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ. Η οικονομία έχει βελτιώσει τη θέση της, είναι ένα “σκαλοπάτι” κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Στο φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται επάνοδος στα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα επιτόκια των ομολόγων μας είναι κοντά σ’ αυτά της Ιταλίας. Έχουμε 30% αύξηση των επενδύσεων και κάλυψη του επενδυτικού κενού».
Ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε τρεις πρωτοβουλίες του ΤΑΑ, αποκλειστικά, για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που θα «τρέξουν» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρώτον, το «Εξοικονομώ των επιχειρήσεων», που αφορά σε εξοικονόμηση και αυτοπαραγωγή ενέργειας και πρόκειται να ανοίξει εντός των επόμενων εβδομάδων. Δεύτερον, ένα καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα βγει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου 2,5 δισ. ευρώ δανειακοί πόροι θα διοχετευτούν σε ΜμΕ, από το Invest EU. Τρίτον, το δεύτερο κύκλο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων -δεδομένου του υψηλού ενδιαφέροντος που καταγράφηκε στον πρώτο.
Επίσης σημείωσε πως στο δανειακό σκέλος του ΤΑΑ τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί από ΜμΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εξήγησε πως με τα κίνητρα για συνεργασίες που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, οι ΜμΕ μπορούν να μεγαλώσουν ή/και να δημιουργήσουν ευρύτερες συνεργασίες (cluster), ώστε οι ΜμΕ να «αναζητήσουν το μέλλον τους», μέσα από ένα μοντέλο χαμηλής φορολογίας και οικονομιών κλίμακας.
«Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το 2023 και για τα επόμενα χρόνια, προπαντός διότι η χώρα έχει μπροστά της το Ταμείο Ανάκαμψης, για να το αξιοποιήσει» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων και του υπουργού , ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις όλων όσων πήραν το λόγο .
Την εκδήλωση τίμησαν ο π. Φίλιππος ως εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, οι βουλευτές Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου, Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο εκπρόσωπος του υπουργού Υποδομών και μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι δήμαρχοι Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης και Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς, ο προϊστάμενος της ΔΟ.Υ. Σερρών Βασίλης Τσιπούρας, εργαζόμενοι στην Δ.Ο.Υ., λογιστές, φοροτεχνικοί και επιχειρηματίες
Δήμητρα Μετόκη. metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.