Η άλλη όψη…
Ζούμε πια σε μια εντελώς ρευστή εποχή…
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Η σύγκρουση ρεαλιστών-λαϊκιστών παντού στον κόσμο δεν είναι μια απλή σε ερμηνείες πραγματικότητα. Πώς να ερμηνεύσεις το γεγονός ότι στην Ελλάδα για παράδειγμα, δυο ψεύτες και προκλητικά υβριστές των πάντων, η Κωνσταντοπούλου και ο Βελόπουλος, καταγράφουν μαζί ποσοστά 25%; Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι με αυτούς και αν προσθέσεις και άλλους (Λατινοπούλου, Κασσελάκης, Νίκη κ.λπ.) τότε το ποσοστό είναι εξωφρενικό.
Πώς να εξηγήσεις επίσης την άρνηση των πολιτών να συνταχθούν με φωνές ειλικρίνειας και ουσίας; (αντίθετα τις χλευάζουν). Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε εδώ ότι αυτοί που στηρίζουν τους λαϊκιστές ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ότι ψεύδονται, αλλά αυτό δεν τους ενοχλεί. Έχουν άλλους λόγους να τους στηρίζουν.
Μια πρώτη εξήγηση φαίνεται να υπάρχει στο γεγονός ότι μέσω του διαδικτύου έχουμε ήδη εισέλθει σε μια νέα εποχή ενημέρωσης που παρακάμπτει τα παραδοσιακά μέσα και μπορεί εύκολα να παρασύρει ανθρώπους σε τερατολογίες και ασύστολα ψεύδη που εκλαμβάνονται ως αλήθειες. Ο καταιγισμός από αυτά τα επαναλαμβανόμενα ψεύδη, φέρνει μαζικές συμπεριφορές, που κάποτε θα ήταν αδιανόητες. Έτσι εξελέγη ο επικίνδυνος και άχρηστος Τραμπ.
Δεν είναι όμως μόνο η νέα εποχή ενημέρωσης που ευθύνεται για την αποθέωση των ψεμάτων και τον παραγκωνισμό των αξιών. Η σύγκρουση ρεαλιστών-λαϊκιστών είναι πολωτική. Στην ουσία έχουμε δυο στρατόπεδα χωρίς ιδεολογικό πρόσημο. Από την μια είναι το κοινό των λαϊκιστών που αισθάνεται όχι άδικα ότι είναι μονίμως σε ένα περιθώριο χωρίς ποτέ να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του και τα αιτήματά του. Συντάσσεται με όποιον επιτίθεται στο κατεστημένο, απολαμβάνοντας και τις υποσχέσεις ότι “θα τα αλλάξουν όλα”.
Από την άλλη υπάρχει αυτή η ελίτ που έχει αποτύχει. Προσπαθεί να εμφανιστεί ότι εκπροσωπεί την Δημοκρατία αλλά στην πράξη δεν πείθει. Εφαρμόζει και αυτή… διατάγματα, ενισχύει ημέτερους, επίσης ψεύδεται κ.ο.κ.
Ζούμε λοιπόν μια νέα εποχή στην ενημέρωση, αλλά ταυτόχρονα ζούμε και μια νέα εποχή, στη δημόσια ζωή. Το ερώτημα είναι: Πώς θα πορευτεί η κοινωνία των ανθρώπων μέσα από μια νέα εποχή που φαντάζει ανεξέλεγκτη και χωρίς αρχές; Τι θα μπει στη θέση αυτών που ζούμε σήμερα;