Η άλλη όψη…
Τελικώς, οι νεοναζί θα αποκλειστούν
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας
«Σκέψεις αποκλεισμού των νεοναζί – Θα γίνει». Αυτός ήταν ο τίτλος στο κείμενό μου την περασμένη εβδομάδα. και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις ήρθε η απάντηση από τον πρωθυπουργό: «Ναι, θα γίνε»ι.
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σύντομα θα αναληφθεί πρωτοβουλία για το «κόμμα Κασιδιάρη», τονίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια, ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».
Στο άρθρο μου την π. εβδομάδα αναρωτιόμουν αν μπορούν οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής να πολιτευτούν και πιθανόν να εισέλθουν και στην Βουλή; Ο νόμος που, με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης, ψηφίστηκε το 2021, επιτρέπει στους κ. Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και λοιπούς, να είναι υποψήφιοι στους συνδυασμούς κόμματος, αρκεί να μην κατέχουν ηγετική θέση σε αυτό.
‘Έγραφα λοιπόν: «Μπορούν να πολιτευτούν από τη φυλακή, τοποθετώντας κάποιους από τους εκτός φυλακής φίλους τους ως επικεφαλής. Το Σύνταγμα, το άρθρο 51 που ορίζει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι δηλώνει ότι αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί παρά μόνο “συνεπεία αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα”. Μέχρι Άρειο Πάγο, δηλαδή. Αυτό μπορεί να κρατήσει χρόνια…
… Είναι βέβαιο λοιπόν ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να επιβάλλει τον νόμιμο αποκλεισμό των κομμάτων Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκου, αλλά θέλει να το κάνει – αν το κάνει – με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει παρενέργειες. Να μην φανεί ότι αποκλείει επιλογές πολιτών ή ότι φοβάται απώλειες από τα δεξιά της. Να μην είναι αυτή η πράξη της μια πράξη αυταρχισμού. Σε αυτές τις σκέψεις συνυπολογίζει την στήριξη της αντιπολίτευσης που προφανώς θα στηρίξει μια τέτοια απόφαση. Θα το κάνει τελικά;».
«Θα το κάνω», είπε ο πρωθυπουργός. Το μόνο που δεν γνωρίζω πάντως είναι αν όντως η αντιπολίτευση θα στηρίξει την απόφαση. Ίδωμεν..