Η άλλη όψη…
Γιατί αυτοί στο Κατάρ δεν φοράνε μάσκες;
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας
Ξαφνικά οι Κινέζοι ανακάλυψαν τον… άλλο κόσμο. Οι ίδιοι φορούν μάσκες παντού, Ολόκληρες γειτονιές απομονώνονται ακόμα και με ένα κρούσμα covid-19. Πόλεις επιβάλλουν επί μέρες μηδενική κυκλοφορία.
Όταν όμως οι Κινέζοι της μόνιμης μάσκας και των αποκλεισμών άνοιξαν τις τηλεοράσεις τους για να δουν το παγκόσμιο κύπελλο τα έχασαν: Γιατί αυτοί δεν φοράνε μάσκες; Γιατί στις εξέδρες δεν τηρούνται αποστάσεις; Γιατί οι παίκτες αγκαλιάζονται;
Στην Κίνα η πολιτική του «μηδενικού Covid» διατηρείται και έχει προκαλέσει κόπωση με μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Με δεδομένο ότι το ποδοσφαιρικό θέαμα είναι ανοιχτό και δύσκολα η εικόνα του εμπίπτει σε λογοκρισία, η σύγκριση που προκύπτει αυτομάτως από τα όσα συμβαίνουν στο Κατάρ είναι αναπόφευκτη. Και οι Κινέζοι πολίτες φωνάζουν πλέον ένα μεγάλο «γιατί;».
Σημειώστε ότι αυτή τη στιγμή η Κίνα καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων Covid από την έναρξη της πανδημίας, παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί. Πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πεκίνου και του Γκουανγκζού, καταγράφουν αύξηση στα κρούσματα.
Οι κινεζικές αρχές πασχίζουν να ανακόψουν την εξάπλωσή του ιού με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων: Μαζικά τεστ, απαγόρευση μετακινήσεων και τακτική μηδενικού covid ανά περίπτωση. ΟΛΟΙ έχουν πια κουραστεί.
Το BBC αφιερώνει εκτενές αφιέρωμα στο πώς η Κίνα και η κοινωνία της έχουν σοκαριστεί.
Πέραν του γεγονότος ότι η εθνική ομάδα ανδρών της Κίνας δεν προκρίθηκε στη διοργάνωση, οι σκηνές των πανηγυρισμών χωρίς μάσκες και οι θορυβώδεις συγκεντρώσεις στο Κατάρ έχουν εκνευρίσει τους Κινέζους τηλεθεατές, οι οποίοι έχουν αποθαρρυνθεί από το να συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Αυτοί πρέπει να φοράνε μάσκες και στους αγώνες βλέπουν να μην φορά κανείς. Γιατί ;