Η άλλη όψη…
Η ερώτηση που δεν έγινε ποτέ στο debate των έξι
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Το debate των έξι του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα σοβαρότητας και καθωσπρεπισμού αλλά αν σας ρωτήσω “τι σας έμεινε;” δεν θα έχετε να θυμηθείτε κάτι που να σας αφορά. Έξι υποψήφιοι αρχηγοί και πιθανόν υποψήφιοι πρωθυπουργοί και δεν ρωτήθηκαν ποτέ αν γνωρίζουν γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα μόνιμης καθυστέρησης που δεν μπορεί να διορθωθεί πουθενά. Μπορούν να κάνουν κάτι γι αυτό;
Η Ελλάδα είναι μια χώρα μόνιμης καθυστέρησης και στασιμότητας για τρεις λόγους: Γραφειοκρατία, πολυνομία, πελατειακό – κομματικό κράτος.
– Η γραφειοκρατία φρενάρει ακόμα και τα έργα της κυβέρνησης (πολλά στο τέλος τα ακυρώνει). Είναι αδιανόητη σε έκταση και αναποτελεσματικότητα και όμως δεν ρωτήθηκαν τι θα κάνουν γι αυτό. Χιλιάδες έργα είναι σε μελέτες ή μισά επί δεκαετίες.
– Η πολυνομία εξυπηρετεί τους κυβερνώντες. Μέσα από αυτήν βολεύουν ημέτερους, προσθέτοντας μια φωτογραφική διάταξη για λίγες μέρες, Στο τέλος απλώς μεγαλώνουν το χάος με αποτέλεσμα όλα να είναι νόμιμα και παράνομα μαζί. Τι θα κάνουν γι αυτό; Δεν ρωτήθηκαν.
– Το πελατειακό – κομματικό κράτος επιβεβαιώνει ότι όποιος κυβερνά έχει μια χώρα – μαγαζί μοιράζοντας θέσεις, χρήμα, έργα, επιχορηγήσεις και ότι άλλο. Τι θα κάνουν με τα πελατειακό – κομματικό κράτος μέσα από το οποίο έχουν χωρίσει τους Έλληνες σε “δικούς τους” και τους άλλους; Δεν ρωτήθηκαν.
Και δεν ρωτήθηκαν την ώρα που η Ελλάδα έχει εισπράξει από την ΕΕ πάνω από 500 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και έχει υποδομές της δεκαετίας του 50 και του 60 στην περιφέρεια, ακατάλληλα λιμάνια για τα σύγχρονα πλοία, αργά τρένα όλα ζημιογόνα, ανοργάνωτη Υγεία, θλιβερή Παιδεία που πλέον αναδεικνύεται από την εφηβική βία.
Δεν ρωτήθηκα τι πρέπει να γίνει ώστε η Ελλάδα να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα που θα μπορεί να λειτουργεί ακόμη και χωρίς κυβέρνηση, όπως πολλές φορές έχουμε δει να συμβαίνει στο Βέλγιο, την Γερμανία, την Ιταλία κ.α.
Με λίγα λόγια: Αυτό το πολιτικό σύστημα της φαυλότητας μαζί με το κράτος – τέρας θα μπορούσε να αλλάξει; Δεν ρωτήθηκαν.