Η άλλη όψη…
Η νέα τεχνητή νοημοσύνη θα σαρώσει την ανθρώπινη κοινωνία
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας
Την ώρα που η λάσπη κυριαρχεί στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, που εντελώς αδιόρθωτο δεν έχει βάλει μυαλό ούτε μετά την δεκαετή καταστροφή της περιόδου των μνημονίων, μια αδιανόητη επανάσταση, το ChatGPT που ανέπτυξε η εταιρεία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης OpenAI τον περασμένο Νοέμβριο αλλάζει τον κόσμο.
Έρχεται ένα νέο είδος τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), παρέχοντάς μας ευκολία στην παραγωγή ιδεών, καινοτομιών και λειτουργιών, όπως δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Ο Τόμας Φρίντμαν έζησε μια επίδειξη και μέσα από τις σελίδες των New York Times μα ς την περιγράφει:
Αρχικά ζητήθηκε από το GPT-4 να κάνει μια επιτομή του μουσείου Planet World σε 400 λέξεις. Το έκανε με θαυμάσιο τρόπο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, του ζήτησε να κάνει το ίδιο, περιορίζοντας τις λέξεις σε 200. Λίγα δευτερόλεπτα ακόμη, και η δουλειά εκτελέστηκε. Έπειτα, του ζήτησε να κάνει παρόμοιες παρουσιάσεις του μουσείου στα αραβικά, στα κινεζικά και στην αγγλική της εποχής του Σαίξπηρ. Και πάλι, άψογη εκτέλεση εντός δευτερολέπτων.
Το σύστημα μπορούσε να παράγει τέτοιου επιπέδου πρωτότυπο έργο σε τόσες γλώσσες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και ο Τόμας Φρίντμαν υποστηρίζει ότι σήμερα βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ανεμοστρόβιλου, που θα παρασύρει ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Μπαίνουμε σε μια προμηθεϊκή περίοδο, μία από εκείνες τις εποχές της Ιστορίας όταν νέα εργαλεία, τρόποι σκέψης ή πηγές ενέργειας φέρνουν ανατροπές στο σύνολο της ανθρωπότητας. Στο πώς δημιουργούμε, πώς ανταγωνιζόμαστε, πώς συνεργαζόμαστε, πώς εργαζόμαστε, πώς μαθαίνουμε, πώς κυβερνάμε, πώς εξαπατάμε, πώς εγκληματούμε, πώς κάνουμε πόλεμο.
Αυτή η προμηθεϊκή στιγμή δεν τροφοδοτείται από μια συγκεκριμένη ανακάλυψη, όπως ήταν η τυπογραφία ή η ατμομηχανή, αλλά από έναν τεχνολογικό μεγάλο κύκλο. Ποτέ πριν δεν διέθεταν οι άνθρωποι τόσο φθηνά εργαλεία ενίσχυσης της δύναμής τους με διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό, με τις καινούργιες δυνατότητες να διαχέονται στον προσωπικό και επαγγελματικό βίο ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Η ταχύτητα των αλλαγών ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη.
Σημειώστε εδώ, ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι προϊόν ιδιωτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν για το κέρδος. Το ερώτημα που τίθεται είναι: πώς μπορεί να κυβερνηθεί μια χώρα ή ο κόσμος όλος όταν οι πολυδύναμες εφαρμογές ΑΙ, εργαλεία και όπλα μαζί, κυβερνώνται από ιδιωτικές εταιρείες;