Η άλλη όψη…
Καταστρέφοντας μια Τράπεζα που θα μπορούσε να σωθεί…
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας
Δείτε πως μόνο με θεατρικές κινήσεις μπορεί να καταστραφεί μια παντοδύναμη Τράπεζα και στη συνέχεια να υπάρξει και ένα ντόμινο κι άλλων καταστροφών. Μάλιστα είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το οργανώνουν πάμπλουτοι που δεν τους ενδιαφέρει τόσο το κέρδος, όσο η επιρροή. Κάτι σαν να παίζουν monopoly, ή ένα οποιοδήποτε επιτραπέζιο παιχνίδι.
Ο Πήτερ Τιλ λέγεται πως αποτελείωσε την Sillicon Valley Bank. Γεννήθηκε το 1967 στη Φρανκφούρτη, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Stanford University και μετά εργάστηκε για λίγο σαν δικηγόρος στον τομέα των εμπορευμάτων. Πέρασε τρία χρόνια ως trader παραγώγων στην Credit Suisse και το 1996 παραιτήθηκε για να μετακομίσει στην Καλιφόρνια.
Τότε άρχισε η μετεωρική του άνοδος. Βλέποντας μια μεγάλη ευκαιρία στον τεχνολογικό κλάδο, κατάφερε να μαζέψει 1 εκατ. δολάρια για να κάνει επενδύσεις. Δημιούργησε το σύστημα on line πληρωμών Pay Pal, το οποίο, το 2000 συγχώνευσε με μια άλλη εταιρεία online τραπεζικών συναλλαγών, την Χ του νεόκοπου, τότε, επιχειρηματία, Έλον Μασκ.
Ο Τιλ, τρεις μέρες πριν από την κατάρρευση της SVB, κάλεσε όλους τους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα, προκαλώντας ένα πρωτοφανές bank run.
Γιατί το έκανε αυτό; Γιατί από την πτώση της SVB κάποιοι άλλοι κέρδισαν χρήματα με πρώτη και καλύτερη την αντίπαλη Τράπεζα Brex, που πήρε πελάτες της SVB και τους έδωσε δάνεια δισεκατομμυρίων.
Με λίγα λόγια, στον σύγχρονο καπιταλισμό της απληστίας και του εικονικού, δεν είναι οι πραγματικές αιτίες που αναδεικνύουν ή καταστρέφουν επιχειρήσεις. Αρκούν και απλές φήμες… Στην περίπτωση της SVB η καταστροφή ήρθε από την μαζική απαίτηση για αναλήψεις.
Φυσικά είχαμε και συνέχεια. H Gretit Suite έπεσε και αυτή, αλλά εδώ επενέβη το ελβετικό κράτος και με εγγυήσεις 100 δισ. ευρώ αποκαθιστά κάθε ζημία. Δείτε την εικόνα όμως: Ένας ιδιώτης αρκεί να κάνει την ζημιά και χρειάζεται ένα κράτος με τα χρήματα των φορολογουμένων να επέμβει…