Τοποθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ανέλαβε την Τετάρτη (29 Μαρτίου 2023) τα καθήκοντά του
Ο Δημήτρης Σωτηριάδης ο νέος Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
Νέος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών ο Δημήτριος Σωτηριάδης, καθηγητής Πληροφορικής (Κλάδου ΠΕ 86). Τοποθετήθηκε με απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μαρίας Δόκου, στην κενή θέση ροτ Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών. Ο Δημ. Σωτηριάδης διαδέχεται τον Νικόλαο Σταμπολίδη, που αποχώρησε ,καθώς επιλέχθηκε ως σχολικός σύμβουλος. Ο Δημ. Σωτηριάδης ήδη ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών στη Θεσσαλονίκη, έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας , ενώπιον του αναπλ. Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας , Θωμά Μπαχαράκη. Η θητεία του Δημ. Σωτηριάδη λήγει την 31η Ιουλίου 2026.
Το βιογραφικό του Δημητρίου Σωτηριάδη
H «Σημερινή των Σερρών» εξασφάλισε σύντομο βιογραφικό σημείωμα του νέου Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, που σημειωτέον έχει «πλούσια» διοικητική εμπειρία καθώς διετέλεσε διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ν. Σερρών, διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου –Λυκείου Σερρών, διευθυντής του 4ου Γενικού Λυκείου Σερρών.
Στο βιογραφικό σημείωμα του Δημητρίου Σωτηριάδη του Σωτηρίου, Γεωλόγου, καθηγητή Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με μεταπτυχιακό στη Γεωπληροφορική και γνώση της Αγγλικής Γλώσσας (First Certificate), αναφέρονται τα παρακάτω (δια χειρών του ιδίου):
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Κατά την διάρκεια των σπουδών μου, στα πλαίσια ενός ευρωπαικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 86 πήγα για πρακτική άσκηση στη Τσεχοσλοβακία, στη “Γεωλογική Εταιρεία Οστράβας”. Εκεί εργάστηκα πάνω σε γεωφυσικές μεθόδους για την ανεύρεση άνθρακα στο υπέδαφος της πόλης Οστράβας .
Επίσης το καλοκαίρι του 87 πήγα για πρακτική άσκηση στο πανεπιστήμιο NEGEV του ΙΣΡΑΗΛ στο τμήμα Γεωπληροφορικής. Εκεί ασχολήθηκα εργαστηριακά με την βοήθεια γεωλογικών μοντέλων και υπολογιστικών συστημάτων, για την έρευνα νερού και πετρελαίου στα βενθονικά στρώματα που βρίσκονται στα σύνορα Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.
Από τις αρχές του 92 μέχρι τον Αύγουστο του 97 ήμουν συντονιστής και αξιολογητής ευρωπαικών προγραμμάτων, ως ελεύθερος επαγγελματίας .
Εργάστηκα ως Δ/ντής στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών από 15-1-96 μέχρι 4-9-97.
Την ην περίοδο 1995 – 1999 ορίστηκα υπεύθυνος για την μηχανοργάνωση και μηχανογράφηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών στα πλαίσια της εφαρμογή του Προγράμματος ¨ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ¨ του Υπουργείου Εσωτερικών, στα πλαίσια .
Από 1-7-2001μέχρι 30-12-2006 ήμουν ειδικός σύμβουλος του Νομάρχη Σερρών στα ευρωπαικά προγράμματα με αντικείμενο την προετοιμασία – συντονισμό και αξιολόγηση σε θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης.
Από το 1993 είμαι αναπληρωτής καθηγητής, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1997 διορίστηκα στο γυμνάσιο Κ. Ποροίων Σερρών ως μόνιμος καθηγητής πληροφορικής. Σήμερα έχω οργανική θέση στο 2ο Τ.Ε.Ε Σερρών.
Από τον Απρίλιο του 2000 επιλέχτηκα από το Υπουργείο Παιδείας, ως υπεύθυνος των προγραμμάτων SOCRATES/COMENIUS, για το νομό Σερρών.
Τον Ιούνιο του 2001 ολοκλήρωσα την μεταπτυχιακή μου επιμόρφωση ενός έτους στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο με τίτλο ¨Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση¨, ενώ το 2004 τελείωσα το μεταπτυχιακό μου διετούς διάρκειας με τίτλο ¨Γεωπληροφορική¨ , στο Α.Π.Θ., Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών.
Είμαι ο συγγραφέας του βιβλίου ¨Εφαρμογές πληροφορικής και τηλεματικής στις γεωτεχνικές επιστήμες¨. (έκδοση 2001, σελ. 196 ). Τα τελευταία επτά χρόνια διδάσκω σε τμήματα του ΤΕΙ Σερρών, αντικείμενα σχετικά με την πληροφορική.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ήμουν ο συντονιστής του προγράμματος ¨ Γεωλογικές- Υδρογεωλογικές- Γεωτεχνικές παράμετροι στον Αστικό και Περιαστικό Σχεδιασμό¨ που υλοποίησε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας με την χρηματοδότηση του Ε.Κ.Τ., διάρκειας διακοσίων ωρών την περίοδο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου του 92 .
Ήμουν ο συντονιστής του προγράμματος Πληροφορικής που οργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας στις Σέρρες την περίοδο Μαίου-Ιουνίου του 96.
Στα πλαίσια του προγράμματος ¨Καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας¨ του Υπουργείου Εργασίας, με τίτλο ¨Οργάνωση μικρών επιχειρήσεων¨, ήμουν ο συντονιστής της Προώθησης Απασχόλησης για την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων την περίοδο από 4-11-97 μέχρι 23-12-97.
Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, ήμουν ο εισηγητής σε μια ημερίδα που έγινε από την ΝΕΛΕ Σερρών με θέμα ¨ Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και η αγορά εργασίας¨.
Την περίοδο Οκτώβριο 96 έως Ιανουάριο του 97 συμμετείχα στην εκπόνηση της μελέτης ¨Το Παραγωγικό Σύστημα του Νομού Σερρών¨, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Τεχνολογικού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως πιλοτικό πρόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης 16 της Ευρωπαικής Ενωσης.
Στα πλαίσια του προγράμματος ¨Καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας¨ του Υπουργείου Εργασίας, εργάστηκα ως συντονιστής στο πρόγραμμα κατάρτισης ¨Στελέχη ΜΜΕ¨ που υλοποιήθηκε στις Σέρρες από 10-10-1996 έως 27-12-1996, από την Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, συνολικής διάρκειας 400 ωρών.
Συμμετείχα στο πρόγραμμα που υλοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Αναπτυξιακών Εταιρειών Αυτοδιοίκησης με τίτλο ¨Σχεδιασμός και οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού¨, διάρκειας 100 ωρών την περίοδο 96-97.
Στα πλαίσια του προγράμματος ¨Καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας¨, Μέτρου 3 – Υποπρόγραμμα 3, εργάστηκα ως συντονιστής στο πρόγραμμα κατάρτισης ¨Γυναίκες συμβοηθούντα μέλη σε οικογενειακές επιχειρήσεις¨ που υλοποιήθηκε στην Πρώτη Σερρών από το Κ.Ε.Ε ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨, την περιόδο από 24-7-1996 έως 13-11-1996.
Στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας ADAPT ήμουν ο υπεύθυνος προετοιμασίας και υλοποίησης του προγράμματος με τίτλο ¨Μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία αγροτικών προιόντων¨. Στο παραπάνω πρόγραμμα συμμετείχαν η Νομ/κή Αυτοδ/ση, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών, το Εργατικό Κέντρο Σερρών και ο Σύνδεσμος Επενδυτών, ενώ υλοποιήθηκε την περίοδο 96-97.
Στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας YOUTHSTART ήμουν ο υπεύθυνος προετοιμασίας και υλοποίησης του προγράμματος με τίτλο ¨Νέοι στον αγροτικό – οικολογικό – εναλλακτικό τουρισμό (TEAMING UP)¨. Στο παραπάνω πρόγραμμα συμμετείχαν η Νομ/κή Αυτοδ/ση Σερρών, ο Δήμος Σιδηροκάστρου, το Κ.Ε.Ε ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨, το BIC Σερρών, η BEE.COM και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενώ υλοποιήθηκε την περίοδο 98-99.
Παρακολούθησα το πρόγραμμα κατάρτισης ¨TEAMING UP, Εκπαίδευση Εκπαιδευτών και Συμβούλων¨, διάρκειας 60 ωρών, το οποίο υλοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαικού Κοινωνικού Ταμείου και του Υπουργείου Εργασίας.
Παρακολούθησα τον ¨Γ΄ ΚΥΚΛΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ¨, που οργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα την περίοδο 23-2-98 μέχρι 13-4-98.
Στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας του ΕΠΕΑΕΚ, παρακολούθησα το σεμινάριο ¨Χρήση και διαχείριση δικτύων¨, που υλοποίησε η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Δράμας από 29/9/97 έως 10/10/97.
Από τον Σεπτέμβριο του 97 μεχρι τον Δεκέμβριο του 97 ήμουν ο συντονιστής της μελετητικής ομάδας που υλοποίησε την ερευνητική εργασία του Κ.Ε.Κ. της Νομ/κής Αυτ/σης με τίτλο ¨Στοιχεία αγοράς εργασίας και απασχόλησης στο Ν. Σερρών¨.
Στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας του ΕΠΕΑΕΚ (Δράση Ι), ήμουν ο συντονιστής του σεμιναρίου με τίτλο ¨Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ¨, διάρκειας 50 ωρών που υλοποίησε το γραφείο Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Σερρών. Είχα τον συντονισμό του προγράμματος ¨Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών¨, διάρκειας 50 ωρών, που υλοποίησε η Νομ/κή Αυτοδ/ση από τον Δεκέμβριο του 98 μέχρι τον Ιανουάριο του 99.
Στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας του ΕΠΕΑΕΚ (Δράση ΙΙ) ήμουν ο συντονιστής του προγράμματος ¨Η επίδραση της διαφήμισης στην μαθητική κοινότητα¨, το οποίο παρουσιάσαμε με 15 μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου Κεφαλλονιάς από 8/11 μέχρι 15/11/98.
Ήμουν ο συντονιστής του προγράμματος ¨Πολιτιστική Γεωγραφία Μακεδονίας – Θράκης¨ για το Ν. Σερρών, του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, την περίοδο από Νοέμβριο1997 μέχρι Νοέμβριο του 1998.
Ήμουν ο συντονιστής του προγράμματος ¨ Η διαδικτύωση δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων σχολείων με στόχο την προβολή και ανάδειξη φυσικού κάλλους τοπία των περιοχών αυτών για την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών τουρισμού¨, που υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο γυμνάσιο Κ. Ποροίων την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 99.
Παρακολούθησα το σεμινάριο Αγωγής Υγείας, διάρκειας 40 ωρών, με τίτλο ¨Θεωρητική και βιωματική προσέγγιση Αγωγής Υγείας στα σχολεία¨, το οποίο έγινε στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ (Ενέργεια 1.1 ) .
Παρακολούθησα σεμινάριο, διάρκειας 40 ωρών, με τίτλο ¨ Επιμόρφωση εκπαιδευτών και στελεχών της εκπαίδευσης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση¨, το οποίο έγινε στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ (Ενέργεια 1.1 ) από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπ/σης του Α.Π.Θ.
Στα πλαίσια του προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ–COMENIUS 2, παρακολούθησα σεμινάριο στις Βρυξέλες, από 4 -10/ 5/ 2002, με τίτλο ¨Η χρήση του Διαδικτύου και η τηλεδιάσκεψη στην εκπαίδευση και τα διεθνή σχολικά προγράμματα¨.
Στα πλαίσια του ΣΩΚΡΑΤΗΣ– COMENIUS 1, είμαι ο συντονιστής του προγράμματος που υλοποιεί το Εσπερινό Γυμνάσιο –Λύκειο, με τίτλο ¨Η πολιτιστική κληρονομιά του χθες ως πηγή για το μέλλον¨, την τριετία 2001-2004.
Ήμουν στην οργανωτική επιτροπή ημερίδων και συνεδρίων όπως το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Σερρών και εισηγητής για ευρωπαϊκά προγράμματα.
Έχω συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια πληροφορικής, ευρωπαικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικά.
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Διετέλεσα Πρόεδρος, Γεν. Γραμματέας και Μέλος του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Σερρών.
Επίσης, Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας επί πολλά έτη.