Η άλλη όψη…
Ο πρωθυπουργός ας αφήσει Μηταράκηδες και Πατούληδες κι ας πιάσει… το κράτος
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Ένα μόλις μήνα μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός προχωρά σε εκκαθαρίσεις που αξίζουν προσοχής. Διώχνει έναν υπουργό (Μηταράκης) διότι την ώρα των μεγάλων πυρκαγιών έκανε διακοπές με σκάφος στο Αιγαίο. Στη συνέχεια ετοιμάζεται να αποσύρει την εκλογική του υποστήριξη στον Περιφερειάρχη Αττικής Πατούλη, ο οποίος ανήμερα της κηδείας του ήρωα πιλότου, χόρευε ζεϊμπέκικο στο Ζάππειο.
Παράλληλα έβαλε σε διακριτική αργία τον Διοικητή του στρατοπέδου στην Αγχίαλο έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για τις εκρήξεις βομβών εκεί (έστω και αν είναι του 1950 και όχι σύγχρονες).
Αυτές οι άμεσες κινήσεις Μητσοτάκη έχουν έναν διπλό στόχο: Από την μια περνά το μήνυμα σε όλο τον κρατικό και κυβερνητικό μηχανισμό ότι με την παραμικρή υστέρηση θα βρεθούν σπίτια τους. “Κάντε σωστά την δουλειά σας” είναι το μήνυμα.
Από την άλλη απευθύνεται στους πολίτες και τους διαβεβαιώνει ότι στο κράτος της παραλυσίας που ανδρώθηκε στην μεταπολίτευση, θα πέφτει βαρύς ο πέλεκυς ώστε να διορθωθεί όπου είναι δυνατόν.
Η σκληρότητα Μητσοτάκη έχει εξήγηση. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αυτή την τετραετία θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που οραματίστηκε το 2019 και δεν τις πρόλαβε λόγω των πολλαπλών κρίσεων που αναγκάστηκε να διαχειριστεί. Θέλει λοιπόν ένα πολιτικό προσωπικό αφοσιωμένο και ένα κράτος ευθύνης. Όμως ας πούμε την αλήθεια. Αυτή η σκληρότητα ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ.
Το ελληνικό κράτος, και η λειτουργία του υπέρ των πολιτών πρώτα αλλάζει στους κανόνες που το διέπουν. Δηλαδή, αν ο Μηταράκης δεν πήγαινε διακοπές και ο Πατούλης δεν χόρευε, θα είχαμε καλύτερο κράτος;
Ο κ. Μητσοτάκης έχει απέναντι του ένα ΚΡΑΤΟΣ-ΤΕΡΑΣ με πολυνομία εξυπηρετήσεων και αδιανόητη γραφειοκρατία. Ακόμη ένα ασύλληπτα άδικο φορολογικό σύστημα που καταδυναστεύει αθώους φορολογούμενους και τους κατακλέβει. Και πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια εκτεταμένη διαφθορά που υπονομεύει κάθε σχεδιασμό στην χώρα.
Με η χωρίς Μηταράκη, με η χωρίς Πατούλη ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει το κράτος -τέρας που έχτισαν οι πολιτικοί στην μεταπολίτευση για να επανεκλέγονται. Εκεί θα αλλάξει η Ελλάδα, αν ποτέ αλλάξει.