Η ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 2025, στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Σερρών, είχε τίτλο:
«Παραβατικότητα παιδιών και εφήβων και τρόποι αντιμετώπισης της από την οικογένεια»
Εισηγητές ήταν η Δεμιρτζή Καλισθένη, Ψυχολόγος, η κ. Δούμα Ευαγγελία, Αστυνομική Διευθύντρια, ο Αντιπύραρχος κ. Γιουβάντσης Ιωάννης και η Γκούμλα Ευθυμία, κοινωνιολόγος – εγκληματολόγος, Επιμελήτρια Ανηλίκων
«Παραβατικότητα παιδιών και εφήβων και τρόποι αντιμετώπισης της από την οικογένεια», ήταν ο τίτλος της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 2025, στην αίθουσα «Κωνσταντίνου Καραμανλή», του Διοικητηρίου Σερρών.
Την διοργάνωση της ημερίδας για τη μάστιγα, που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, είχε η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, με την υποστήριξη του ΟΚΑΝΑ και του ΟΑΣΙΣ Π.Ε. Σερρών.
Οι εργασίες της ημερίδας πραγματοποιούνται στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου.
Το πρόγραμμα των εργασιών της ημερίδας περιελάμβανε χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλου και στην συνέχεια ομιλίες από αξιόλογους εισηγητές.
Το θέμα των εισηγήσεων και οι εισηγήτριες και ο εισηγητής ήταν:
«Η παραβατικότητα που «φορέσαμε» σε παιδιά και εφήβους» με ομιλήτρια την κ. Δεμιρτζή Καλισθένη, Ψυχολόγο του κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «ΟΑΣΙΣ» Π.Ε Σερρών σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.
«Μετρώντας τη νεανική παραβατικότητα με λογισμό και μ’ όνειρο» με ομιλήτρια την κ. Δούμα Ευαγγελία, Αστυνομική Διευθύντρια της αρμόδιας Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών για θέματα νεανικής παραβατικότητας και ενδοοικογενειακής βίας.
«Παιδική και νεανική παραβατικότητα στο έγκλημα του εμπρησμού» με ομιλητή τον Αντιπύραρχο κ. Γιουβάντση Ιωάννη, προϊστάμενο Ανακριτικού Γραφείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών.
«Παραβατικότητα ανηλίκων. Αιτιολογικοί παράγοντες και πρόληψη», ήταν το θέμα που ανέπτυξε η κ. Γκούμλα Ευθυμία, κοινωνιολόγος – εγκληματολόγος, Επιμελήτρια Ανηλίκων της Υπηρεσίας Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Σερρών (ΥΕΚΑ).
Οι ομιλητές της εκδήλωσης παρουσίασαν εξαιρετικά χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία για το φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας, που πλέον απασχολεί και τις μικρές κοινωνίες. Το φαινόμενο αυτό απασχολεί τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και την κοινωνία, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητική τάση, ενώ παρατηρείται και μία μεταβολή στις μορφές εκδήλωσης του φαινομένου.
Αρκετοί ήταν οι Σερραίοι που παρακολούθησαν την ημερίδα και συζήτησαν με τους εισηγητές για συγκεκριμένα θέματα. Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά κ. Δημήτρης Νότας και η αντιδήμαρχος Εμμανουήλ Παππά κ. Λένα Πατρίκη.
O Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος σε δηλώσεις στη «Σ», τόνισε: «Μια σπουδαία ημερίδα με θέμα την παραβατικότητα παιδιών και εφήβων και τρόποι αντιμετώπισης από την οικογένεια γιατί όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα ξεκινάει αρχικά από την οικογένεια. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της οικογένειας αλλά από κει ξεκινά και είναι το πρώτο κύτταρο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι δημιουργήσαμε μια ομάδα από πόλους φορείς με εισηγητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν και προσεγγίζουν το πρόβλημα το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, το προσεγγίζουν με που σκέφτονται και με τον τρόπο που πρέπει να τα προσεγγίσουμε. Και φυσικά αυτή η ομάδα μπορεί να δώσει την δυνατότητα στους δασκάλους, στους εκπαιδευτικούς καθηγητές προκειμένου να αντιμετωπίσουν και αυτοί το πρόβλημα γιατί πραγματικά ο καθένας δεν μπορεί να το προσέγγιση με τον δικό του τρόπο, πρέπει να πουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν και ξέρουν το αντικείμενο και εδώ μιλάμε για μια ομάδα η οποία πραγματικά όχι απλώς είναι ίσως από τις καλύτερες πιστεύω ότι είναι πρωτοπόρα στην Ελλάδα και θα σας εξηγήσω γιατί».
Και στην συνέχεια αναφέρθηκε στους εισηγητές και τα θέματα που εισηγήθηκαν και πρόσθεσε: «Αυτή η ομάδα και τα συμπεράσματα μαζί με την διεύθυνση υγείας που έχει την επιμέλεια και την διοργάνωση αντιμετωπίζει και το πρόβλημα του ελληνικού κράτους, δηλαδή τις πολυστελέχωσης των υπηρεσιών της πολυδιάσπασης του θέματος και να προσπαθήσουμε ενιαία όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η αποτελεσματικότητα του προβλήματος θα είναι εφόσον υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση από ειδικούς. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα και φυσικά αυτή η ομάδα και όλα αυτά τα συμπεράσματα να τα περάσουν στα σχολεία σε οργανωμένες σχολικές μονάδες προκειμένου ενημερωθούν τα παιδιά μας, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί μας έτσι ώστε να προχωρήσουμε».

Η κ. Δεμιρτζή Καλισθένη, ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «ΟΑΣΙΣ», αναφερόμενη στην εισήγησή της, δήλωσε: «Το δικό μου το θέμα ήταν η παραβατικότητα που φορέσαμε σε παιδιά και σε εφήβους. Ουσιαστικά η παραβατικότητα των εφήβων είναι ένα φαινόμενο το οποίο γεννάται από τις ίδιες τις κοινωνίες και ξαναγυρίζει στις ίδιες κοινωνίες. Μας αφορά όλους όταν λέμε οικογένεια είναι η οικογένεια του καθενός μας και χρειάζεται όλοι οι φορείς μαζί συνεργατικά να μπορέσουμε να κάνουμε δράσεις σε πάρα πολλά επίπεδα ταυτόχρονα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα»
«Από την επαγγελματική εμπειρία μου, ναι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά για παραβατικότητα τα οποία έρχονται στο κέντρο, έχουν αυξηθεί τα παιδιά τα οποία βλέπουμε και οικογένειες είτε επειδή τα ίδια είναι μέσα στην παραβατικότητα είτε παιδιά θύματα τα οποία αυτά έχουν υποστεί βία. Οι αιτίες είναι πολλές είναι ένα πολύ παραγωγικό φαινόμενο υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου μέσα στους οποίους ζουν τα παιδιά μας, έτσι η βία και η επιθετικότητα υπάρχει στην κοινωνία μας και έτσι όλη αυτή έρχεται και καθρεφτίζεται στα παιδιά και αντανακλάται μετά από τα παιδιά» σημείωσε η κ. Δεμιρτζή.
Μαριάννα Ρέππα reppamariaanna@gmail.com
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com