Ρεκόρ θερμοκρασίας για 12ο συνεχή μήνα
Copernicus: Ο Μάιος του 2024 ο θερμότερος όλων των εποχών παγκοσμίως
Ο πλανήτης βίωσε τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον περασμένο μήνα να αποτελεί τον 12ο συνεχόμενο (από τον Ιούνιο του 2023) όπου σημειώνεται ρεκόρ θερμοκρασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Copernicus.
H μέση θερμοκρασία των 15,91 βαθμών Κελσίου τον Μάιο του 2024 ήταν κατά 1,52°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900, δηλαδή πριν από τη βιομηχανοποίηση, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ, Copernicus Climate Change Service, γνωστή και ως C3S, ενώ σηματοδοτεί τον 12ο συνεχή μήνα κατά τον οποίο οι θερμοκρασίες ήταν θερμότερες από εκείνες που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα να είναι κατά 0,65°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.
«Είναι σοκαριστικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το ότι φτάσαμε σε αυτό το 12μηνο σερί», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Copernicus Climate Service.
«Μολονότι η ακολουθία αυτή μηνών που σπάνε ρεκόρ θα διακοπεί τελικά, η συνολική υπογραφή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αλλαγής αυτής της τάσης», πρόσθεσε.
WMO: Εντός της επόμενης πενταετίας αναμένεται να ξεπεράσει η αύξηση της θερμοκρασίας τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου
Αλλά, σε άλλη έκθεση, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) προβλέπει ότι λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής υπάρχουν 80% πιθανότητες η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπεράσει εντός της επόμενης πενταετίας τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου που είχε τεθεί στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ο WMO σημείωσε ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια για κάθε έτος από το 2024 έως το 2028 αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,9 βαθμών υψηλότερη απ’ ό,τι στην αρχή της βιομηχανικής εποχής.
Συναγερμός από τον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πόσο γρήγορα ο πλανήτης οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση και μακριά από τη σταθεροποίηση του κλιματικού του συστήματος. «Το 2015 η πιθανότητα μιας τέτοιας παραβίασης ήταν σχεδόν μηδενική», είπε ο Γκουτέρες σε ομιλία του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. «Χρειαζόμαστε μια έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο προς την κλιματική κόλαση», είπε, προσθέτοντας: «Η μάχη για τον 1,5 βαθμό Κελσίου θα κερδηθεί ή θα χαθεί τη δεκαετία του 2020».
Με τον χρόνο να τελειώνει επικίνδυνα αναφορικά με την αναστροφή πορείας για την κλιματική αλλαγή, ο Γκουτέρες ζήτησε να μειωθεί κατά 30% η παγκόσμια παραγωγή και χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2030. Επίσης, εξαπέλυσε πυρά κατά των εταιρειών ορυκτών καυσίμων αποκαλώντας τες «νονούς του κλιματικού χάους».
Κάνοντας σύγκριση με τους περιορισμούς πολλών κυβερνήσεων στη διαφήμιση επιβλαβών ουσιών όπως ο καπνός, είπε: «Προτρέπω κάθε χώρα να απαγορεύσει τη διαφήμιση από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και προτρέπω τα ΜΜΕ και τις εταιρείες τεχνολογίας να σταματήσουν τη διαφήμιση ορυκτών καυσίμων».