Η άλλη όψη…
Συγκρίνοντας δυο τραγωδίες (Μάτι, Τέμπη)
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας
Το 2007 ήταν φανερό ότι οι νεκροί στην Ηλεία από τις πυρκαγιές περιέγραφαν το ελληνικό φαυλοκρατικό, κομματικό κράτος της μεταπολίτευσης που ήταν υπεύθυνο για την φοβερή ανεπάρκεια παντού. Τίποτε δεν διορθώθηκε στη συνέχεια, κανείς δεν έβαλε μυαλό. Τα ίδια και στο Μάτι το 2018, τα ξέρετε.
Το πολιτικό σύστημα είναι αδιόρθωτο δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες και ακόμα επί πτωμάτων – κυριολεκτικά – κάνει πολιτική φθοράς. Αυτό συντηρεί τη χώρα σε καθυστέρηση και ένα επικίνδυνο και άδικο κράτος.
Τώρα έχουμε τους νεκρούς στα Τέμπη και το μόνο που κάνουν οι πολιτικοί, είναι οι λεκτικές κατασκευές. Δείτε την αξιωματική αντιπολίτευση: «Άργησε 5 μέρες να ζητήσει συγγνώμη ο πρωθυπουργός και δεν την ανέλαβε εξ ολοκλήρου», είπε. Ποιος το είπε; Αυτός που επί 5 χρόνια δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για το Μάτι. Θέλετε να κάνουμε την σύγκριση; . 1. Στο Μάτι δεν υπήρχε πουθενά το κράτος. Απουσίαζε μέχρι να καεί το τελευταίο δέντρο. Στα Τέμπη μέσα σε λίγα λεπτά πήγαν η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, ο στρατός, γιατροί, άνοιξαν νοσοκομεία, ψυχολόγοι ανέλαβαν επιβάτες και οικογένειες. Υπήρξε ένα σωστό κράτος μετά την τραγωδία, διαφωνεί κανείς;
2. Στο Μάτι δεν πήγε κανείς κυβερνητικός. Στα Τέμπη, πήγε αμέσως ο πρωθυπουργός και το μισό υπουργικό συμβούλιο. Μίλησε ακόμα και με οικογένειες, με τραυματίες, με διασώστες.
3. Στο Μάτι των 104 νεκρών δεν υπήρξε ούτε μια παραίτηση, ούτε μια αποπομπή. Όπως έλεγαν, «όλα είχαν γίνει σωστά». Στα Τέμπη μέσα σε 18 ώρες παραιτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός και οι επικεφαλής των δυο σιδηροδρομικών φορέων.
4. Στο Μάτι έκρυβαν την αλήθεια, η ενημέρωση ήταν ψευδής, με κορυφαία την σύσκεψη με τον τότε πρωθυπουργό που υποκρινόταν ότι δεν υπήρχαν νεκροί. Στα Τέμπη η αλήθεια ήταν άμεση με πλήρη διαφανή ενημέρωση. Δεν έγινε η ελάχιστη προσπάθεια να αποκρύψουν το παραμικρό.
5. Στο Μάτι δεν ξεκίνησε ποτέ έρευνα για τους υπεύθυνους και τώρα κάτι πλημμελήματα θα παραγραφούν. Όλοι αθώοι, κανείς ένοχος. Στα Τέμπη ξεκίνησαν προφυλακίσεις και ταυτόχρονες πολλαπλές έρευνες, προς κάθε κατεύθυνση.
Τι να μας πουν αυτοί που το μόνο που ξέρουν είναι να υπονομεύουν τα πάντα σε αυτή την χώρα; Μπορούν να εξηγήσουν γιατί η χώρα σπατάλησε 20 δισ. ευρώ και δεν έχει τρένο; Τι πρέπει να γίνει ώστε να το αποκτήσει; Μπορούν να είναι χρήσιμοι για την κοινωνία από το να κάνουν μονίμως τακτικές φθοράς και τίποτε άλλο;