Παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες και η συμβολή τους στην ενίσχυση της παραγωγής και αγοράς των αγροδιατροφικών προϊόντων
Ενδιαφέρουσα ημερίδα στις Σέρρες με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στη Γεωργία»
Διοργανώθηκε από την DigiAgriFood σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών – Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Σερρών-, το Επιμελητήριο Σερρών, το IBO /EKETA και την Farm B Digital Agriculture
Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στη Γεωργία» στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος DigiAgriFood, διοργανώθηκε την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 18.00, στο αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την DigiAgriFood σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών – Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Σερρών-, το Επιμελητήριο Σερρών, το IBO /EKETA και την Farm B Digital Agriculture και απευθυνόταν σε επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου και σε ενδιαφερόμενους που εμπλέκονται σε τομείς της γεωργικής εφοδιαστικής αλυσίδας: παραγωγούς, προμηθευτές, μεταποιητές, συμβούλους και όσους ασχολούνται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου.
Την ημερίδα αναμενόταν να τιμήσει με την παρουσία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε: «Είμαστε εδώ, στηρίζουμε εμπράκτως κάθε προσπάθεια . Η χρήση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα είναι κάτι που θα βοηθήσει κυρίως στο κόστος που ενδιαφέρει αυτή την στιγμή τους αγρότες και όχι μόνο, και στην βελτίωση της ποιότητας και στην εν γένει παραγωγή του προϊόντος. Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών στηρίζει τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες θα είμαστε κοντά και δίπλα σε όποιον θέλει να προχωρήσουμε μπροστά».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Αθανάσιος Μαλλιαράς, δήλωσε: «Είναι μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τους γεωργούς, για να δουν πώς έχει μετατραπεί πλέον η συμβατική γεωργία σε ψηφιακή, να δούμε τα νέα συστήματα που γίνεται πλέον η καλλιέργεια. Όπως γνωρίζουμε περιμένουμε παγκόσμια άνοδο του πληθυσμού οπότε και οι αγροδιατροφικές ανάγκες είναι αυξημένες με την ψηφιακή γεωργία μπορούμε να αυξήσουμε τα προϊόντα διατροφής, εξασφαλίζουν κάποια προϊόντα διατροφής για το μέλλον οπότε είναι το μέλλον για την καλλιέργεια. Θα δούμε από τους πολύ σπουδαίους και ειδικούς ομιλητές τις αλλαγές που γίνονται πάνω στην ψηφιακή γεωργία που είναι το μέλλον της γεωργία και είμαστε εδώ για να παρακολουθήσουμε την πολύ καλή ενημέρωση»
«Να επισημάνουμε ότι στο Επιμελητήριο Σερρών υπάρχει αγροτικό τμήμα και είμαστε εδώ για να πάρουμε ιδέες και είμαστε κοντά στους γεωργούς πάντα και προσπαθούμε ως υποστηρικτές αυτής της εκδήλωσης να δώσουμε νέα εφόδια στους γεωργούς για το μέλλον» σημείωσε ο κ. Μαλλιαράς.
Ο Ηλίας Πλατής, εκ των ομιλητών και market development manager της Farm B Digital Agriculture, ανέφερε: «Η υψηλή τεχνολογία είναι παντού στη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας ,και έχει έρθει η στιγμή σιγά-σιγά να μπει και στο κομμάτι της γεωργίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αναγκαίος στο να μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα στην γεωργία, να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την παραγωγή μας, να μειώσουμε τις εισροές να περιορίσουμε τα κοστολόγια σε μια εφορική φιλοσοφία. Αυτό που μπορεί να προσφέρει η ψηφιακή γεωργία στην Ελλάδα. Η ανταπόκριση των γεωργών το τελευταίο διάστημα σε σχέση με πριν τρία χρόνια που βγαίναμε στην αγορά και μιλούσαμε για ψηφιακό μετασχηματισμό στην γεωργία είναι ουσιαστικά η μέρα με την νύχτα ,η ανταπόκριση είναι πολύ διαφορετική. Μικρές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα έχουμε προχωρήσει αλλά πρώτη φορά με κάποια αντιπεριφέρεια είναι σήμερα και προσπαθούμε στην κοινή προσπάθεια να περάσουμε καινούρια μηνύματα στον παραγωγό ,στον γεωπόνο. Οι νέοι αγρότες μπαίνουν πιο εύκολα στα καινούρια δεδομένα, το θετικό πλέον με την γεωργία είναι ότι ασχολούνται άνθρωποι είτε απόφοιτοι γεωπονικών σχολών είτε απόφοιτοι πρώην ΤΕΙ και η ενασχόληση με την γεωργία είναι κατ΄ επιλογήν και όχι κατά ανάγκη. Οπότε έχουν την διάθεση και την όρεξη στον να κάνουν καινούρια πράγματα. Από την άλλη συνάμα οι αλλαγές που έχουμε στην γεωργία δηλαδή η γη καλώς ή κακώς περνά σε λίγα χέρια σε παραγωγούς με μεγάλες εκτάσεις με πολυτεμαχισμό της γης είναι αναγκαίο οι παραγωγοί να μπουν σε καινούρια εργαλεία».
Ο Δημήτρης Αηδόνης, εκ των ομιλητών και πρόεδρος Τμήματος Εφ. Αλυσίδας στο ΔΙΠΑΕ, τόνισε: «Ο στόχος των ημερίδων είναι η ενημέρωση των αγροτών. Έχουμε ένα τεράστιο θέμα το θέμα της σύγκλισης θα πρέπει να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό από τους παραγωγούς, γεωπόνους, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα ερευνητικά ιδρύματα όλοι έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο, η εκπαίδευση η ενημέρωση είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Βοηθά πολύ ότι νέοι άνθρωποι αγρότες που έχουν σπουδάσει στο αντικείμενο καταλαβαίνουν τα θέματα και γίνονται κοινωνοί των θεμάτων, τα χρησιμοποιηθούν». Σημειώνοντας ο κ. Αηδόνης ότι μεταξύ των θεμάτων είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, θέματα που επενδύει η Ευρωπαϊκή ένωση ανέφερε: «το περιβόητο πράσινο σύμφωνο της Ευρωπαϊκής ένωσης και είναι τοπ αντζέντα για την ευρωπαϊκή ένωση αυτή την στιγμή».
«Το πανεπιστήμιο πάντα βοηθά ,είναι τεράστιος ο ρόλος του άλλωστε έχει τμήματα γεωπονίας και δασολογία τα οποία πάνε καταπληκτικά και έχουμε πολύ εξαιρετικούς αποφοίτους», κατέληξε ο κ. Αηδόνης.
Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες και η συμβολή τους στην ενίσχυση της παραγωγής και αγοράς των αγροδιατροφικών προϊόντων, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των γεωργικών εφοδιαστικών αλυσίδων ωφελεί στην ανταγωνιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ποιότητα, διαφάνεια, ιχνηλασιμότητα και βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα.
Επρόκειτο για μία διεπιστημονική και ολοκληρωμένη προσέγγιση στις ακόλουθες πτυχές:
-Επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα σε ψηφιακές τεχνολογίες που προσθέτουν αξία στα αγροτικά προϊόντα.
-Τεχνολογίες δεδομένων για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων στις αγροτικές επιχειρήσεις.
-Υπεύθυνη ανταλλαγή δεδομένων και εργαλεία ψηφιακής γεωργίας.
-Βιωσιμότητα γεωργικού τομέα μέσα από την χρήση ψηφιακών εργαλείων.
Η ανταπόκριση των Σερραίων παραγωγών και γεωπόνων στο κάλεσμα των διοργανωτών ήταν ικανοποιητική
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com