Η άλλη όψη…
Διαδίκτυο: Η αλητεία κερδίζει την αρετή
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης-συγγραφέας
Ζούμε έναν περίεργο εφιάλτη. Τον περιέγραψε πολύ καλά μια αποκλειστική είδηση του Guardian. Το Facebook στρατολόγησε 1.000 φίλους του, οι οποίοι κλήθηκαν να εντοπίζουν χρήστες που σπέρνουν μίσος, ακραίες ύβρεις, τρόμο, face news και απειλές. Όταν εντόπιζαν τέτοιες συμπεριφορές καταργούσαν αμετάκλητα τον λογαριασμό τους και τους απέκλειαν από το κοινωνικό αυτό δίκτυο.
Στην δραστηριότητα αυτή υπήρξε ένα λάθος: Οι αποκλεισμένοι, μπορούσαν εύκολα να βρουν ποιος τους πέταγε έξω – το Facebook δεν είχε προνοήσει να προφυλάξει με ανωνυμία τους 1.000 συνεργάτες του – με αποτέλεσμα να εντοπίζονται και να καταδιώκονται στην πραγματική ζωή πια, από επικίνδυνους εμμονικούς.
Τι μας δείχνει η παραπάνω είδηση; Πόσο εύκολη είναι σήμερα η ταχύτατη διάδοση μιας απρέπειας, μιας αδιανόητης ύβρεως, μιας κακίας, ενός ψεύδους. Πριν το διαδίκτυο, ο κακεντρεχής, ο ανάγωγος, ο αλήτης, ήταν μονίμως περιορισμένος. Ακόμα και αν προχωρούσε σε μια κακοηθέστατη φράση, κανείς δεν του έδινε σημασία ούτε το αναπαρήγαγε. Του γύριζε την πλάτη.
Σήμερα ο αλητόβιος του διαδικτύου, όταν βυσσοδομεί κατά ανύποπτων ανθρώπων, βλέπει να τον ακολουθούν άγνωστοι από πολλά σημεία της χώρας, να αποθεώνεται από κάποιους, ενω την χολή του την μεταδίδουν και οι φωστήρες των ΜΜΕ με αποτέλεσμα να του αυξάνουν την απήχηση.
Αυτή η θλιβερή πραγματικότητα έχει και συνέχεια. Μέσα σε ένα πέλαγος ύβρεων και ψεμάτων, κάθε φωνή λογικής καταπνίγεται, δεν έχει ούτε κοινό ούτε απήχηση, έχει μπει πια αυτή στο περιθώριο που κάποτε ήταν η κάθε μορφής αλητεία.
Υπάρχει ελπίδα; Ναι μπορεί να γίνει μια αρχή, αν ενεργοποιηθούν οι πολίτες και οι Θεσμοί. Οι πολίτες να περιφρονούν κάθε ανάρτηση μίσους και να αποκλείουν κάθε εκφραστή τους και οι Θεσμοί να ποινικοποιήσουν τα εγκλήματα των χυδαίων και ανάγωγων της νέας εποχής.