Η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «Αστέρια».
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συζητήθηκαν στην γενική συνέλευση
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο επίκαιρο θέμα, για το απαράδεκτο φαινόμενο του ξυλοδαρμού εκπαιδευτικού από γονέα και αυτό που ζήτησαν ήταν στα φαινόμενα βίας να γίνει ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας και θωράκιση
των εκπαιδευτικών σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 22 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «Αστέρια». Τα μέλη του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν για να κάνουν το απολογισμό της συνδικαλιστικού χρόνου αλά και να συζητήσουν τα θέματα που αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο επίκαιρο θέμα, για το απαράδεκτο φαινόμενο του ξυλοδαρμού εκπαιδευτικού από γονέα και αυτό που ζήτησαν ήταν στα φαινόμενα βίας να γίνει ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας και θωράκιση των εκπαιδευτικών σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Ο Κώστας Στρίκας, αιρετός ΠΥΣΔΕ Σερρών αναφερόμενος στην συνεδρίαση τόνισε «Η συζήτηση γίνεται γύρω από τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και που κληρονόμησε η παλιά πολιτική ηγεσία στη νέα. Και αναφέρομαι στους διορισμούς γενικότερα, στους διορισμούς στην ειδική αγωγή, στις προσλήψεις των αναπληρωτών και στα χιλιάδες κενά που υπάρχουν παρά το γεγονός ότι έχουμε ρεκόρ προσλήψεων σε σχέση με πέρυσι και με όλα τα τελευταία χρόνια ,την χρηματοδότηση της λειτουργικές ανάγκες, τις κτιριακές υποδομές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την γενίκευση της υποχρεωτική προσχολικής αγωγής. Είναι πάρα πολλά τα θέματα και θα αναφερθώ και στο επίκαιρο λόγω της χθεσινής δικαστικής απόφασης απαράδεκτο φαινόμενο να έχουμε εκπαιδευτικούς να ξυλοκοπούνται, να έχουμε λεκτική και σωματική επίθεση εις βάρος των εκπαιδευτικών, να έχουμε εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων να συλλαμβάνονται. Κάτι το οποίο είναι πέρα ως πέρα απαράδεκτο και δεν εννοούμε παραβατικές συμπεριφορές, εκεί εφαρμόζεται ο νόμος όπως σε όλους τους έλληνες πολίτες, αλλά εδώ αυτά τα φαινόμενα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Αυτό που ζητούμε ως λειτουργοί της εκπαίδευσης, διότι πάνω από όλα είμαστε λειτουργοί και στηρίζουμε το ελληνικό δημόσιο σχολείο και την ελληνική οικογένεια. Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά και η πολιτεία να είναι αμέτοχη, ζητούμε ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας και θωράκιση των εκπαιδευτικών από τέτοιου είδους φαινόμενα. Είναι ντροπή για όλη την ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί μπροστά στα μάτια των παιδιών μας να συμβαίνουν τέτοιου είδους απαράδεκτα φαινόμενα «Αναφερόμενος στην συμμετχή των συναδέλφων του στην συνέλευση, δήλωσε «Νομίζω ότι η συμμετοχή των συναδέλφων μας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Θα έπρεπε όλοι να βρίσκονται σε αυτή την όμορφη αίθουσα Ευχαριστούμε τον δήμαρχο και την διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ για την παραχώρηση του χώρου, έτσι αρμόζει στον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο του νομού και θα πρέπει αυτό να αντιλαμβάνονται πρωτίστως οι συνάδελφοι μας. Γιατί αν δεν επιδείξουμε την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα την συμμετοχή ,την την συλλογικότητα και την ενότητα σε τέτοιου είδους φαινόμενα θα ρθουν στο μέλλον χειρότερα. Πρέπει οι συνάδελφοι να αντιλαμβάνονται ότι η μόνη λύση και το μόνο ανάχωμα σε αυτά που έχουν συμβεί και σε αυτά που θα έρθουν είναι η συμμετοχή σε όλες αυτές τις συλλογικές διαδικασίες
Ο Πασχάλης Στεφάνου, πρόεδρος του Συλλόγου, ανέφερε «Έχουμε αλλαγή στην πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας, τα προβλήματα όμως παραμένουν τα ίδια. Τo Σάββατο είχαμε ολομέλεια των προέδρων έχει μπει το πλαίσιο που θα κινηθεί η Ομοσπονδία, το οποίο ανέλυσα στην ομιλία μου στην γενική συνέλευση, όπως η ανάγκη των μόνιμων εκπαιδευτικών, όπως ξέρετε έχουμε φτάσει στην πρωτοβάθμια 6000 προσλήψεις αναπληρωτών ,4000 περισσότεροι από πέρυσι και θα γίνει νέα φάση των προσλήψεων αναπληρωτών την επόμενη εβδομάδα. Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη νέων προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών . Έπίσης Τρέχουν οι μόνιμοι διορισμοί για τις 4500 στην ειδική αγωγή που θα γίνει στο επόμενο διάστημα .Στο θέμα της Προσχολικής Αγωγής έχουν μπει όλοι οι δήμοι και υπάρχουν μερικά θέματα που θα λυθούν το επόμενο διάστημα, η αξιολόγηση, η επιμόρφωση, το συνταξιοδοτικό και εν κατακλείδι η αύξηση των μισθών καθώς έχουμε μπει στην κανονικότητα και έχουμε φύγει από το μνημόνιο, έχουμε υποστεί τρομερή μείωση των μισθών μας και για αυτό ζητάμε σταδιακή αποκατάσταση όλων των απωλειών» και συνέχισε «Έχουμε τα φαινόμενα βίας, πρέπει να γίνει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.» σημειώνοντας ότι «Η πλειονότητα των γονέων στηρίζει τους εκπαιδευτικούς» .
Η Ελένη Δαλίσκα, μέλος του Συλλόγου, δήλωσε «Η αγωνιστική συσπείρωση έχει να πει και στη συνέλευση και στην κοινωνία ότι πολλές φορές ο χρόνος συρρικνώνεται σε γεγονότα που μας ξεπερνάνε. Οπότε σήμερα θα λέγαμε ότι έχει λιγότερη σημασία να λύσουμε τα πεπραγμένα μιας συνδικαλιστική χρονιάς και επικεντρωθούμε σε αυτό που συμβαίνει στην γειτονιά μας, στα βόρεια σύνορα της Συρίας και με τα θύματα που γεννάει και εξακολουθεί να γεννάει η εισβολή .που είναι η τρίτη εισβολή. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Συριακό λαό και στους Κούρδους και ζητάμε να πάρουν θέση στο πλευρό του αντιιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος. Αυτό είναι το πρωτεύον. Αναφορικά με τα προβλήματά μας εξακολουθούμε ένα είμαστε αντιμέτωποι με ότι έχουν φέρει τα τρία μνημόνια, δηλαδή δεκάδες νόμους, που δεν παλεύονται χωρίς δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα, δεν παλεύονται με ανοχή και με εφησυχασμό και προπαντός με ένα συνδικαλιστικό κίνημα που το θέλουνε ξεφουσκωμένο. Χρειάζεται αγώνας και δράση»
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.