82 χρόνια συμπληρώθηκαν από το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων από τις Ναζιστικές δυνάμεις κατοχής-Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023
Τιμή και συγκίνηση για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής
Μνημόσυνο, ομιλία και επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου των Νέων Κερδυλλίων, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων και εγκαίνια μουσειακού χώρου « Εκθετήριο Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς Κερδυλλίων»
17 Οκτωβρίου 1941-17 Οκτωβρίου 2023… Πέρασαν κιόλας 82 χρόνια από την αποφράδα μέρα της 17ης Οκτωβρίου 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής με μια απίστευτη ενέργεια αγριότητας προέβησαν στο ολοκαύτωμα των Παλαιών Άνω και Κάτω Κερδυλλίων, καίγοντας το χωριό και σκοτώνοντας τον αντρικό πληθυσμό του χωριού. Και φέτος τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος. Ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμαρχος Αμφίπολης, το δημοτικό Συμβούλιο και η Τοπική Κοινότητα Ν. Κερδυλλίων, διοργάνωσαν εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων.
Μνημόσυνο, ομιλία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων,προσκλητήριο νεκρών επίσκεψη στο Διπλό Σταυρό και στους τόπους της εκτέλεσης
Το πρωί της Τρίτης 17 Οκτωβρίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων των Νέων Κερδυλλίων, τελέσθηκε Θεία λειτουργία, και μνημόσυνο χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και ομιλία για τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος από τον Υποστράτηγο ε.α. κ. Κωνσταντίνο Χούπη ο οποίος κατάγεται από τα Νέα Κερδύλλια.
Στην συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, Ιστορική αφήγηση των γεγονότων από το δήμαρχο Αμφίπολης κ. Στέργιο Φραστανλή, εγκαίνια του μουσειακού χώρου «Εκθετήριο Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς Κερδυλλίων», επίσκεψη στο σημείο του Διπλού Σταυρού και επίσκεψη στους τόπους εκτέλεσης.
«Σήμερα 17 Οκτωβρίου στην Τοπική Μαρτυρική Κοινότητα τιμούμε την ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων της ναζιστικής βαρβαρότητας που έλαβε χώρα τον σκληρό εκείνο Οκτώβρη στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια» τόνισε ο κ. Φραστανλής στην ιστορική αφήγηση και κατέληξε: «Αιωνία η μνήμη των τραγικών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας που από εδώ, από το μαρτυρικό χωριό των Νέων Κερδυλλίων, μας δείχνουν το δρόμο για το μέλλον, τον δρόμο του χρέους αλλά και το δρόμο της προοπτικής μας. Αιωνία τους η μνήμη».
Στέφανα κατέθεσαν ως εκπρόσωπος της Βουλής ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερδυλλίων, Γεώργιος Γκάλιος, ο εκπρόσωπος του Στρατού Συνταγματάρχης ΠΖ κ. Γεώργιος Αλατζάς, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών αστυνομικος διευθυντής κ. Ιωάννης Βασιλικαρίδης, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, οι Δήμαρχοι Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός και Ν. Ζίχνης Παντελής Μπόζης, και πολλοί άλλοι φορείς.
Τις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων τίμησαν οι βουλευτές Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλος, οι δήμαρχοι Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής, Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του Λιμενικού Σώματος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αμφίπολη, εκπρόσωποι σχολείων, φορέων & σωματείων, η Φιλαρμονική Ροδολίβους και κάτοικοι της περιοχής.
Ο βουλευτής Σερρών κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, ανέφερε:« Σήμερα τιμούμε την μνήμη των250 ανδρών του ωριού που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές ναζί εκείνο το μαύρο πρωινό της 17ης Οκτωβρίου 1941. Συγκινητική η συλλογή εκθεμάτων στο νέο Μουσείο Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς του χωριού. Οι πρωτεργάτες αυτού του χώρου αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια .Με το νέο Μουσείο τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών μας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αθάνατοι!».
«Το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων, αυτή η θηριωδία του Ναζισμού που στις 17 Οκτωβρίου 1941, οδήγησε στον αφανισμό και την εκτέλεση 230 ανδρών από 15 έως 64 χρονών, «ξύπνησε» και σήμερα θύμησες…Μια «πληγή» στην εθνική αλλά και στην παγκόσμια συλλογική μνήμη, δίδαγμα κατά του φασισμού κατά του ολοκληρωτισμού. Ποτέ πια», τόνισε η κ. Φωτεινή Αραμπατζή.
«Ημέρα ιστορικής μνήμης και τιμής στους πεσόντες του ολοκαυτώματος, που μας δείχνει πως πρέπει να πορευτούμε στο παρόν και στο μέλλον με δικαιοσύνη, σεβασμό, σύνεση, αγάπη και ομόνοια για να μην ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα. Αιώνια η μνήμη των νεκρών. Ποτέ πια πόλεμος! Ούτε ένας νεκρός από σφαίρα! Ζητώ η Ελλάδα! Ζήτω η Ελευθερία!», δήλωσε ο Δήμαρχος Βισαλτίας,κ. Αθανάσιος Μασλαρινός
Λίγα λόγια για τη σφαγή των Κερδυλλίων
Η Σφαγή στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια ή Σφαγή των Κερδυλλίων, όπως είναι γνωστότερη σήμερα, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ανθρώπινες τραγωδίες κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα καθώς περισσότεροι από 200 άμαχοι κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων Σερρών εκτελέστηκαν από άνδρες της γερμανικής Βέρμαχτ ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή και για την βοήθεια των κατοίκων των εν λόγω χωριών προς τους αντάρτες.
Η σφαγή των Κερδυλλίων αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος το 1998 με το Προεδρικό Διάταγμα 393/7-12-1998 και η κοινότητα Νέων Κερδυλλίων ως μαρτυρική. Το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων θεωρείται η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com