Γιατί η Ευρώπη δεν έχει αναπτύξει πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων όπως οι ΗΠΑ;
Γράφει ο Νικόλαος Αστεριάδης, οικονομολόγος*
Αφορμή για το παρόν άρθρο μου στάθηκε το οξυδερκές σχόλιο-άρθρο του Ανδρέα Χριστόπουλου, με τίτλο ‘Η Ευρώπη να στήσει το δικό της Twitter’, που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου 2025 στην εφημερίδα, Σημερινή των Σερρών, στις στήλες της οποίας φιλοξενούμαι.
Γιατί η Ευρώπη δεν έχει αναπτύξει πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων όπως οι ΗΠΑ; Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση που αφορά σε μια σειρά από παράγοντες, τόσο πολιτικούς όσο και οικονομικούς, τεχνολογικούς και πολιτισμικούς.
Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ θεωρούνται το “φυτώριο” των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από ιστορικούς και δομικούς λόγους:
Επενδυτικό κλίμα: Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα πολύ πιο ώριμο και ανταγωνιστικό οικοσύστημα επιχειρηματικών κεφαλαίων, το οποίο χρηματοδοτεί γενναιόδωρα τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Κουλτούρα επιχειρηματικότητας: Η επιχειρηματικότητα είναι βαθιά ριζωμένη στην αμερικανική κουλτούρα, με πολλούς νέους να ονειρεύονται να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία.
Ρυθμιστικό πλαίσιο: Αν και οι ΗΠΑ έχουν αυστηρούς κανονισμούς σε ορισμένους τομείς, το ρυθμιστικό τους πλαίσιο είναι γενικά πιο φιλικό προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν πιο γρήγορα.
Αγορά: Η τεράστια εγχώρια αγορά των ΗΠΑ αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις αμερικανικές εταιρείες, καθώς τους παρέχει μια σταθερή βάση πελατών και τους επιτρέπει να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους πιο εύκολα.
Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις όπως:
Τεμαχισμένη αγορά: Η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ πιο τεμαχισμένη σε σύγκριση με την αμερικανική, λόγω των διαφορετικών γλωσσών, πολιτισμών και κανονισμών. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την κλιμάκωση μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρη την ήπειρο.
Φοβίες για την ιδιωτικότητα: Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι γενικά πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την ιδιωτικότητα των δεδομένων τους, σε σύγκριση με τους Αμερικανούς. Αυτό έχει οδηγήσει σε πιο αυστηρούς κανονισμούς στην Ευρώπη, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός-2016/679-GDPR- EUR-Lex), οι οποίοι μπορούν να επιβαρύνουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Κουλτούρα συνεργασίας: Η ευρωπαϊκή κουλτούρα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία και την κοινωνική ευθύνη, σε σύγκριση με την αμερικανική κουλτούρα του ατομικού ανταγωνισμού. Αυτό μπορεί να καθιστά πιο δύσκολο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να υιοθετήσουν μια επιθετική στρατηγική ανάπτυξης.
Παρόλα αυτά, η Ευρώπη έχει κάνει αρκετές προσπάθειες για να αναπτύξει τις δικές της πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες έχουν συχνά αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις:
Χρηματοδότηση: Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές εταιρείες.
Ταλέντο: Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ προσφέρουν υψηλότερους μισθούς και καλύτερες ευκαιρίες καριέρας, προσελκύοντας μερικά από τα πιο ταλαντούχαμυαλάτης Ευρώπης.
Δυσκολία στην κλιμάκωση: Ακόμη και όταν μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης καταφέρει να αποκτήσει μια σημαντική βάση χρηστών στην εγχώρια αγορά, μπορεί να δυσκολευτεί να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις της σε άλλες χώρες.
Η απουσία μεγάλων ευρωπαϊκών πλατφορμών κοινωνικών δικτύων είναι αποτέλεσμα μιας σειράς πολύπλοκων παραγόντων. Παρόλο που η Ευρώπη έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι μεγάλες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τεχνολογική σκηνή στην Ευρώπη εξελίσσεται συνεχώς και είναι πιθανό να δούμε νέες καινοτόμες πλατφόρμες να αναδύονται στο μέλλον.
*Νικόλαος Αστεριάδης
Οικονομολόγος, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
MSc Σχεδιασμός και Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – ΕΚΠΑ
MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας – ΕΑΠ