Στο φιλόξενο χώρο του Cityζεν, στην ακρόπολη των Σερρών στις Σέρρες, έγινε το εκπαιδευτικό σεμινάριο μαγειρικής για την παρουσίαση της βιώσιμης πτυχής της καλλιέργειας του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού στο πλαίσιο του προγράμματος EU RICE
Παρουσιάστηκαν συνταγές με ρύζι, «αγκαλιάζοντας» την τοπική γαστρονομία από την Σμαράγδα Μακρή
«Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση του ελληνικού ρυζιού σε μια χώρα που δεν καταναλώνει δυστυχώς πολύ ρύζισε σχέση με άλλες χώρες , να πείσουμε ότι το ελληνικό ρύζι είναι το πιο ασφαλές ρύζι», δήλωσε ο κ. Βασίλης Καλαϊτζίδης.
Στο φιλόξενο χώρο του Cityζεν, στην ακρόπολη των Σερρών στις Σέρρες, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο μαγειρικής, το απόγευμα της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου 2023, για την παρουσίαση της βιώσιμης πτυχής της καλλιέργειας του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού στο πλαίσιο του προγράμματος EU RICE .
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία». Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).
Ο κύριος στόχος του EURICE είναι να αναδείξει τη βιώσιμη πτυχή της καλλιέργειας και παραγωγής ρυζιού στην Ευρώπη, την κοινωνικοοικονομική διάσταση του θέματος, αλλά και τη δυναμική ενός προϊόντος με μεγάλη διατροφική αξία, που είναι ιδιαίτερα εύγευστο και ασφαλές. Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει η εταιρία Chef Stories.
Στο Σεμινάριο, η Culinary Expert Σμαράγδα Μακρή παρουσίασε μέσα από τρεις συνταγές που παρασκεύασε ζωντανά, τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού, τη σημασία της αξιοποίησης τοπικών υλικών, την εποχικότητα, αλλά και τη δυναμική της εξέλιξης παραδοσιακών συνταγών. Τα πιάτα που ετοίμασε και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, ήταν:
Παραδοσιακά πισία γεμιστά με ρύζι
Ζουμερό πιλάφι με καβουρμά και αρωματικό κυδώνι
Τσιπούδα, παραδοσιακή γαλατόπιτα με βουβαλίσιο γάλα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
Οι καλεσμένοι, εκπρόσωποι φορέων, επαγγελματικών οργανώσεων, επιχειρηματίες της εστίασης, της φιλοξενίας, και δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για το ρύζι, που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΣ κ. Σωτήρης Κοτσαμπάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Σερρών κ. Χαράλαμπος Τσιλιακούδης, εκπροσωπώντας την εταιρία ΚΑΝΤΖΑ οι κυρίες Σοφία και Λιάνα Κάντζα, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Σερρών κ. Φάνης Καμπούρης κ.α.
Η Σύλβια Ιωάννα Κουμεδάκη, διευθύνων σύμβουλος της SHEF STORIES, ανέφερε: «Το ελληνικό μεσόσπερμα ρύζι είναι το ρύζι που παράγουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα στην Ελλάδα και το εξάγουμε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό. Είμαστε από τις πέντε δυνατές χώρες σε αυτό το επίπεδο τόσο σε επίπεδο όγκου αλλά και σε επίπεδο ποιότητας στην Ευρώπη, έχουμε την χαρά να είναι τέτοια θα εδάφη μας και είναι ασφαλές, ένα προιόν που δεν χρειάζεται την ίδια ποσότητα σε φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Σήμερα οι Έλληνες παράγουν εφαρμόζοντας όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανονισμούς και υψηλής γεωργίας πρακτικές, επομένως έχουμε ένα προϊόν που παράγεται σε ευνοϊκές συνθήκες και από την φύση του είναι πιο εύγεστο από τα περισσότερα ρύζια της Ευρώπης».

Ο Βασίλης Καλαϊτζίδης, συνιδιοκτήτης της εταιρείας Agrotopos, αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε: «Το σερραϊκό ρύζι, οι σερραϊκές συνταγές ταξιδεύουν μέσω του “Αγρότοπου” εκτός Ελλάδας. Στα πλαίσια του προγράμματος EU RICE είναι η δεύτερη χρονιά που φιλοξενούμε την εκδήλωση στον τόπο μας που καλλιεργείται το ρύζι για δεκαετίες, τον δεύτερο τόπο στην Ελλάδα στην καλλιέργεια ρυζιού μετά την Θεσσαλονίκη. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση του ελληνικού ρυζιού σε μια χώρα που δεν καταναλώνει δυστυχώς πολύ ρύζι σε σχέση με άλλες χώρες. Στόχος δηλαδή η προώθηση του ελληνικού ρυζιού, του σερραϊκού ρυζιού και να πείσουμε ότι το ελληνικό ρύζι είναι το πιο ασφαλές ρύζι» .
«Στα ευχάριστα είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι τιμές του ρυζιού έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Θα μιλήσω για τις Σέρρες, πέρυσι η τιμή ξεκίνησε στα 0, 55 λεπτά και έφτασε τα 0,70 λεπτά στον παραγωγό και φέτος η τιμή εκκίνησης είναι τα 0.70 λεπτά .Τα νούμερα αυτά ήταν ασύλληπτα πριν μερικά χρόνια. Είναι μια δυναμική καλλιέργεια αυτή του ρυζιού. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η τιμή στον παραγωγό έχει φτάσει στα ύψη τα αντανακλαστικά των φορέων των Σερρών δεν λειτούργησαν όπως πρέπει. Είναι δυναμική η καλλιέργεια του ρυζιού. Καλώ στον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς να δώσουν βαρύτητα σε ένα τόπο που έχει όλε στις συνθήκες για την παραγωγή του ρυζιού. Στις Σέρρες καλλιεργείται μόνο το μεσόσπερμο ρύζι, οι ποικιλίες Καρολίνα και Γλασέ, δεν καλλιεργείται το μακρύσπερμο. Νομίζω ότι το πιο ισχυρό brand name ρυζιού είναι Καρολίνα Σερρών, και είναι πρώτο σε πωλήσεις η Καρολίνα, καλλιεργούμε όμως πάρα πολύ λίγα στρέμματα ώστε να έχουμε τόσες πολλές πωλήσεις σε ρύζι Καρολίνα», σημείωσε ο κ.Καλαϊτζίδης.
Η Σμαράγδα Μακρή ,μαγείρισσα και γευσιγνώστρια, δήλωσε: «Είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχω στο πρόγραμμα. Προσπάθεια μας είναι να μπορέσουν και οι επαγγελματίες αλλά και οι καθημερινοί άνθρωποι να βάλουν στο πιάτο τους το ευρωπαϊκό ρύζι, το ελληνικό ρύζι που και εμείς παράγουμε στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, που είναι πολύ γευστικό. Στα πιάτα που παρουσιάζω αγκαλιάζω πάντοτε τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου με μια άλλη ματιά, να μπορέσουμε να βάλουμε το ρύζι σε παραδοσιακές συνταγές που δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε. Το ρύζι είναι πολύ γευστικό, το οποίο έχει πολύ καλή ανταπόκριση στα πιάτα που κάνουμε και είναι πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία ,για την υγεία μας να επιλέγουμε το ρύζι γιατί οι προδιαγραφές μέσα από τις οποίες παράγεται είναι συγκεκριμένες και σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι είναι τόσο ποιοτικό το αποτέλεσμα που παράγουν οι παραγωγοί μας».
Εκτελεστικός φορέας του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η εταιρία NOVACERT, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων και πιστοποιήσεων, με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων. Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει η εταιρία Chef Stories
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com